Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tor Ingels sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och i utskottet för tillväxt och hållbarhet.

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Politiker utan förtroende bör avgå

Går det att lita på en SD-politiker som inte kan hantera sin egen ekonomi?

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Vem kan man lita på? Den frågan är viktig när det handlar om politiker. De som är valda att företräda allmänheten i de politiska församlingarna bör självfallet ha gjort rätt för sig, särskilt när det gäller sina ekonomiska förehavanden. Därför är det allvarligt att en politiker i Halmstad nu har fällts för bokföringsbrott.

Det handlar om SD-politikern Tor Ingels som nyligen dömdes för bokföringsbrott. Han har dessutom skatteskulder hos Kronofogden. Bakgrunden är att Ingels under flera år drivit ett före- tag där han varit anställd som frilansande läkare, men inte har bokfört sina affärer på rätt sätt.

Tor Ingels är en av partiets mest framträdande politiker i Halmstad. Förutom att han är ledamot i kommunfullmäktige sitter han också i kommunstyrelsen och i utskottet för tillväxt och hållbar utveckling. Dessutom sitter Ingels i regionfullmäktige.

Hur partiet nu agerar lokalt kommer att avgöra hans framtid som politiker. Det mest graverande är det faktum att väljarna i höstens val inte fått ta del av brottsmisstankarna mot Tor Ingels och därmed fått avgöra om han ska få ett förnyat förtroende. Dessutom uppger partiets ordförande i Halmstad, Fabio Ishaq, till SVT Halland att han inte känt till misstankarna tidigare (11/3). Här kan man verkligen tala om ett förbrukat förtroende i dubbla led.

Frågan om Tor Ingels politiska framtid utreds nu inom partiet och till Hallandsposten säger Fabio Ishaq att Ingels kan få behålla sina politiska uppdrag om det finns en betalningsplan för skatteskulderna (23/3).

Att Sverigedemokraternas väljare överlag hyser en större misstro till etablissemanget är väl känt. Men det stannar inte där, den som tror att främmande människor inte är att lita på kommer även att bli misstänksam mot sina grannar och medmänniskor.

Nu är det emellertid viktigt att inte dra SD:s alla sympatisörer över en kam, det vore för fördomsfullt. Ändå måste frågan ställas: Går det att lita på en SD-politiker som inte kan hantera sin egen ekonomi och därmed kan ha undanhållit allmänheten skattemedel?

Oavsett hur SD i Halmstad agerar är en sak säker, den politiker som har förbrukat sitt förtroende bör lämna alla sina politiska uppdrag.

LÄS MER: Tor Ingels (SD) fälls för nio fall av bokföringsbrott

LÄS MER: SD har kopplat in jurist efter föreläggandet mot Ingels