Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Får gå. Rikspolischef Dan Eliasson lämnar sin tjänst och blir ny generaldirektör för MSB, Myndigheten för sämhällsskydd och beredskap.

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Omstart med ny polischef

En ny rikspolischef löser inte polisens alla problem.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Till sist blev situationen för Dan Eliasson ohållbar. På onsdagen meddelade regeringen att han avgår som rikspolischef och istället får ett nytt jobb som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Dan Eliasson har varit mycket kritiserad. Avgångskraven från oppositionen har duggat tätt och Polisförbundet har ständigt varit i luven på Eliasson.

Men det hör till saken att polisen under Dan Eliassons ledning har genomgått en omorganisation och mött en rad olika utmaningar som flyktingkrisen 2015 och terrordådet på Drottninggatan förra året. Med den utgångspunkten har Eliasson trots all kritik faktiskt genomfört sitt uppdrag på ett godkänt sätt.

I samband med att Dan Eliasson tillträdde tjänsten som rikspolischef för drygt tre år sedan stod polisen inför sin största omorganisation på mycket länge då 21 polismyndigheter blev en. Det var en nödvändig förändring för att ge polisen bättre möjligheter att anpassa sin verksamhet inom landet beroende var behoven är som störst.

I takt med ökad gängkriminalitet och ökad upplevd otrygghet måste polisens arbetsmetoder fortsätta utvecklas. Ett polisförbund som återkommande kritiserat omorganisationen är kontraproduktivt. Det gäller att laga efter läge, och förstå att det är medborgarna och deras trygghet som är polisens viktigaste uppgift.

Det är viktigt att folkets förlorade förtroende för polisen återställs till tidigare nivåer. Att en ny rikspolischef kan vända den trenden är att göra det för enkelt för sig. Det krävs mer. Där har regeringen det tyngsta ansvaret – att ge polisen verktyg och resurser att klara sitt samhällsviktiga uppdrag.