Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild från oljanläggningen i Abqaiq som attackerades av drönare i helgen. Bild: AP

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Oljan måste stanna kvar i marken

Den enorma mängd olja som varje dag pumpas upp i världen visar på de stora utmaningar som väntar i klimatomställningen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Natten till lördagen attackerades två enorma oljeanläggningar i Saudiarabien av ett antal drönare. Natthimlen lystes upp av den enorma branden och förmörkades samtidigt av svart rök.

Än är det oklart vem som låg bakom attacken. Huthi-rebeller i grannlandet Jemen tog tidigt på sig ansvaret, men detta tillbakavisas av USA som i stället anklagar Iran för att ligga bakom.

Frånsett de geopolitiska skeendena är det intressant att reflektera över Saudiarabiens, och övriga världens, oljeproduktion. De två oljeanläggningarna som attackerades kan producera cirka 8,5 miljoner miljoner fat olja om dagen. Efter attacken meddelades att Saudiarabien halverade landets produktion. Eftersom landet producerar 10 procent av all olja i världen slog attacken ut runt 5 procent av världens oljeproduktion.

I och med att ett oljefat rymmer cirka 160 liter så inser man vilka enorma mängder olja som Saudiarabien, och världen, producerar varje dag. Detta är ohållbart.

Oljeanläggningarna som attackerades ägs av det statliga ägda bolaget Saudi Aramco. Oljebolaget är en riktigt kassako för Saudiarabien och rankas som världens mest lönsamma företag med en vinst förra året på svindlande 111 miljarder dollar, eller motsvarande drygt 1 000 miljarder svenska kronor. Den som har mycket olja i marken kan alltså göra stora pengar på det.

Attacken på oljefälten i Saudiarabien visar hur sårbar världens oljeproduktion är, i ett enda slag slogs alltså 5 procent av världens oljeproduktion ut. Samtidigt är terrorattacken en smärtsam påminnelse om den enorma mängd olja som varje dag utvinns från jorden, en energikälla som hela tiden spär på den globala uppvärmningen.

Världens oljebolag pumpar upp fossila bränslen på grund av den stora globala efterfrågan på billig och lättillgänglig energi. Ska man få till en omställning som leder till att utsläppen av växthusgaser går ner, måste man också se till att behovet av fossila energikällor minskar. Det måste till en radikal förändring.

Det är inte mer koldioxid i atmosfären som världen behöver, utan mindre. Vägen till att låta olja stanna kvar i marken går via ett minskat behov, antingen genom mer förnyelsebara energikällor eller att vi helt enkelt använder mindre energi. Vi måste helt enkelt ställa om till en mer hållbar energiförsörjning än vi har i dag.

Med tanke på de enorma mängder olja som pumpas upp varje dag förstår man att det inte är liten uppgift – men någonstans måste man börja.