Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens moderna bilverkstäder har inte mycket av gårdagens smutsiga arbetsmiljö. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Dagens moderna bilverkstäder har inte mycket av gårdagens smutsiga arbetsmiljö. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Nytt motorcollege i Halmstad är mycket välkommet

Till hösten invigs en ny skola i Halmstad med ett motorbranschcollege.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Kompetensförsörjning är ett långt och något knastertorrt ord, men ack så viktigt för det svenska välståndet. Företagens möjligheter att hitta rätt kompetens är helt avgörande för deras framtid – och hela landet.

Men det finns stora utmaningar med kompetensförsörjningen. I takt med en snabb teknisk utveckling förändras företagens behov av kompetens.

Skolan har i det avseendet en avgörande roll för den framtida kompetensförsörjningen. Men vägen från utbildning till jobb är sällan rak. Dagens tonåringar har ofta inte en klar bild av vad de vill arbeta med i framtiden. Då gäller det för skolan att kunna erbjuda ett brett utbud av av attraktiva utbildningar.

Till hösten invigs en nybyggd skola i Halmstad. Skolan som nu håller på att bli färdig ska heta Kristinehedsgymnasiet och är egentligen en filial till Kattegattgymnasiet. Dit kommer gymnasieskolans fordons- och transportprogram att flytta.

I samband med flytten till mer ändamålsmässiga lokaler är tanken att utbildningen ska kvalitetssäkras och bli ett så kallat motorbranschcollege. Det innebär att utbildningen måste följa ett visst antal villkor för att kunna bli ett college. Sedan tidigare finns det ett teknikcollege och vård- och omsorgscollege i Halmstad och de har båda som syfte att räta ut vägen för eleverna att komma ut i arbetslivet.

Ett bärande element på ett college är arbetsplatsförlagt lärande, APL. Det är en praktikplats hos en arbetsgivare och utgör den gyllene länken mellan studier och jobb. När det gäller det nya motorcolleget i Halmstad har stadens stora motorhandlare en viktig roll i att erbjuda praktikplatser och kompetenta handledare, ett arbete som nu pågår.

Att Halmstad nu får ett nytt college inom en bransch som är i snabb utveckling är mycket välkommet. Det handlar inte bara om att eleverna som går utbildningen med största sannolikhet har jobb direkt när de är klara utan stadens motorverkstäder kommer också att kunna anställa rätt kompetens.

Att öppna upp nya kanaler mellan utbildning och arbetslivet är helt avgörande för att få ut dagens ungdomar i arbetslivet och klara kompetensförsörjningen. Tidigare har det ofta varit skarpa gränser mellan utbildning och arbetsliv, vilket ledde till att nyutexaminerade studenter inte fick inblick i de behov som arbetsmarknaden efterfrågade.

Unga har ofta stora drömmar om att resa och upptäcka världen. I dagens globaliserade värld finns också stora möjligheter att förverkliga sig genom jobb utomlands.

Men allt handlar inte om att åka utomlands. För den absoluta merparten finns framtiden på hemmaplan, i det lokala. I dagens Sverige finns dessutom världen och framtiden redan utanför dörren. I takt med att omvärlden förändras måste ungdomarna följa med i utvecklingen.

Detta gäller inte minst arbetslivet. Ett nytt motorbranschcollege i Halmstad ska verkligen välkomnas. Nu släpper vi handbromsen och kör.