Självkörande bilar innebär en stor bekvämlighet men kan leda till en kraftig trafikökning.
Självkörande bilar innebär en stor bekvämlighet men kan leda till en kraftig trafikökning. Bild: Thomas Johansson/TT

Mattias Karlsson: Ny teknik behöver inte vara bra för klimatet

När teknologin öppnar upp för nya möjligheter kan det leda till mer miljö- och klimatproblem.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Tänk att kunna sätta sig i en bil, luta sig tillbaka och bli körd till sin destination. Det är innebörden i självkörande bilar, en dröm som funnits länge och som kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid.

Förutom bekvämligheten kommer taxiresor att bli betydlig billigare och förarlösa bilar kan också köra runt tomma för att leverera varor. Dessa tre fördelar gör att det finns stora förhoppningar på självkörande bilar. Men det är också precis dessa fördelar som kan leda till att trafiken fördubblas, något som inte skulle vara förenligt med att transportsystemet behöver bli mer hållbart.

I det senaste numret av tidningen Forskning & Framsteg skriver trafikforskaren Anna Perneståhl om sina trafiksimuleringar som hon har gjort av självkörande bilar. Resultatet av dessa simuleringar är tyvärr nedslående. ”Vi kan förvänta oss fler, och framför allt längre, bilresor när fordon blir självkörande”, skriver hon (3/2019).

ANNONS

När man inte behöver ta ansvar som förare blir det bekvämare att åka bil. Följden blir att vi kommer att vara villiga att tillbringa mer tid i bilen. Förarlösa bilar kommer också att kunna frakta både varor och människor till ett betydligt lägre pris än i dag. Så drömmen om självkörande bilar blir kanske en mardröm när vägarna korkas igen av fordon.

När det handlar om att lösa de stora miljö- och klimatproblem som världen står inför sätts ofta hoppet till nya teknologiska lösningar. Givetvis går den teknologiska utvecklingen framåt och kan ge oss helt nya verktyg för att motverka klimatförändringarna. Men det kan också bli precis tvärtom, när teknologin öppnar upp för nya möjligheter, som till exempel med förarlösa bilar, kan det leda till mer miljö- och klimatproblem.

Förra året ökade de globala utsläppen av växthusgaser från energisektorn med 2,3 procent. Detta trots att sol- och vindkraft blir allt vanligare. Uppgifterna kommer från en rapport från Internationella energirådet som släpptes på tisdagen. Utvecklingen är mycket allvarlig, i ett läge när användningen av fossila energikällor måste minska radikalt ökar den i stället.

Här finns också en stor problematik, i takt med att de förnyelsebara energikällorna ökar måste den totala efterfrågan på energi minska. Den ekvationen är inte lätt att lösa.

ANNONS

Ny teknologi kan tyvärr leda till ökad efterfrågan. Det enda riktiga i det läget är att sätta ett pris på utsläpp av växthusgaser som motsvarar vad de egentligen kostar för vårt klimat – och det måste vara betydligt högre än i dag.

ANNONS