Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är inte bollar som ska förbjudas utan bråk och kränkningar. Bild: Stefan Bennhage

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Mobiler i skolan ska förbjudas men inte bollar

Det som inte är bra för eleverna ska förbjudas. Därför är det rätt att införa ett mobilförbud i skolan. Men att förbjuda bollar på rasterna är fel, barn måste få leka och röra på sig.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På Brunnsåkersskolan i Halmstad har man nyligen skärpt mobilförbudet på skolan. Tidigare gällde förbudet upp till årskurs sex och nu är skolan helt mobilfri ända upp till den nionde årskursen, vilket Hallandsposten har rapporterat om.

Numera lämnar eleverna in sina mobiler i ett mobilskåp när de kommer till skolan och får tillbaka den först när skoldagen är slut.

”Det är för att öka studieron och minska kränkningar som förekommer via sociala medier”, säger tillförordnade rektorn Sofia Kullgård till HP (26/9).

Om det ska införas mobilförbud på alla skolor eller inte har varit en het politisk fråga de senaste åren. Det är framför allt Liberalerna och Socialdemokraterna som drivit på för att mobilerna ska förbjudas i skolan.

En rektor kan förvisso redan i dag införa mobilförbud på en skola. Vad L och S i stället vill se är ett generellt förbud, det vill säga att normen är att mobiler inte ska vara tillåtna på skolan men att en lärare vid behov kan tillåta dem om de behövs i undervisningen.

Det är en bra ordning, på de skolor där mobilen är förbjuden kan eleverna koncentrera sig bättre på den så viktiga undervisningen.

Men alla förbud är inte av godo. På Stenstorpsskolan i Halmstad har skolledningen förbjudit bollar under två dagar på den så kallade King-planen. Förbudet kommer efter bråk och kränkningar kopplade till bollspelet King, vilket HP rapporterar om på nyhetsplats.

“Det handlar om att bryta ett mönster och det är viktigt att poängtera att det bara är under denna veckan och att hälsopedagogerna anordnar andra aktiviteter”, säger skolområdeschef Patrik Engström till HP (27/9).

King är omåttligt populärt på landets skolgårdar, men reglerna kan skilja sig stort mellan skolorna. Här gäller det helt enkelt att skolpersonal och eleverna själva kommer överens om vilka regler som ska gälla för att på så sätt stävja att de som deltar i leken inte blir orättvist behandlade. Men som med alla lekar är det också viktigt att lyfta fram det lekfulla och att barnen rör på sig och tidigt motverka bråk och mobbning.

Bollförbudet omfattar alltså hittills bara två dagar på en skola i Halmstad, så det kan uppfattas som en marginell händelse. Ändå är det viktigt att uppmärksamma bollförbudet då skolledningen skjuter fel, det är inte bollen som är problemet utan beteendet från vissa elever.

Givetvis är det bra att skolledningen agerar mot bråk och kränkningar, målet måste vara att ingen elev ska behöva uppleva varken otrygghet eller mobbning. Men det är inte rätt att bestraffa en hel skola för att några få elever inte kan sköta sig.

Ett mobilförbud är rätt väg för skolan, eftersom mobilerna stjäl för mycket uppmärksamhet från den så viktiga undervisningen.

Men att förbjuda bollar på rasterna är att gå för långt. Barn behöver röra på sig och då gäller det att uppmuntra barnens lek på landets skolgårdar.

LÄS MER: Brunnsåkersskolan har skärpt sitt mobilförbud

LÄS MER: Bråk på Kingplan har lett till bollförbud