Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Glada miner när talmannen Andreas Norlén äntligen kunde nominera en statsminister som kommer att röstas igenom av riksdagen. Bild: Jessica Gow/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Mittenpolitiken blir stadig när bitarna faller på plats

Bittra toner från höger och vänster bäddar för liberala framgångar. I nästa vecka har Sverige en ny regering.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Äntligen börjar alla bitarna falla på plats i regeringspusslet, drygt fyra månader efter valet i september förra året. Efter att Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade att hans parti nu släpper fram Stefan Löfven som statsminister har Sverige snart en ny regering.

Onsdagens förmiddag var vikt åt ytterligare en talmansrunda med alla partiledare. I samband med detta blev det klart att talmannen Andreas Norlén nominerar Stefan Löfven som ny statsminister. Men onsdagen bjöd också på mycket bitterhet från både höger och vänster.

Trots att Jonas Sjöstedt nu alltså låter Löfven bli statsminister var han i det närmaste ilsk när han på en presskonferens meddelade sitt besked.

”Skulle de [Socialdemokraterna] ha det dåliga omdömet att lägga fram förslag om marknadshyror och urholkat anställningsskydd, då är vi beredda att fälla den här regeringen. Det är ett misstroendelöfte”, sa Jonas Sjöstedt.

Kritiken mot den nya regeringen och den överenskommelse som har slutits mellan S, MP, C och L, fortsatte.

”Centern och Liberalerna är lurade in i en överenskommelse. Det här är en absurd regeringsbildning”, sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på sin presskonferens.

KD-ledaren Ebba Busch Thor var inne på samma linje en stund senare:

”Den här nya oheliga alliansen, femgänget, de har ingen idé om vart vi ska, ingen riktning eller plan för att möta framtiden”, sa hon.

Ja, det gör ont att inte få makt eller inflytande.

Jonas Sjöstedts löfte om att fälla regeringen är troligen inte mycket värt, trots att både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor sa sig inte tveka att stödja ett sådant initiativ. För sakpolitiskt skulle det innebära att M och KD gör gemensam sak med V om att stoppa liberaliseringar i arbetsrätten och införandet av marknadshyror, två förslag som de egentligen är för.

Liberalernas partiledare Jan Björklund var mer sansad när han fick kommentera sina partiledarkollegor:

”När man bildar en mittenregering får man kritik från både höger och vänster. Retoriken är uppskruvad i dag”, sa Björklund som en kommentar till den massiva kritiken.

Björklunds besked var också mycket avväpnande, överenskommelsen mellan de fyra partierna ligger fast. Han konstaterade också att Sjöstedt kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Ilskan kan också förstås av ett enkelt faktum, den kommer från partier som den närmaste mandatperioden i praktiken inte kommer att utöva den makt de hade önskat. Det är klart att det är bittert.

Lyfter man blicken finns det däremot mycket som är positivt med att regeringsmakten nu hämtar sitt stöd i mittens rike.

Allt är dock ännu inte frid och fröjd. Det är som skörast när ett nytt läge ska etableras. Så är läget i svensk politik när ett nytt landskap håller på att bildas.

Efter att Stefan Löfven valts till statsminister på fredag och den nya regeringen har presenterats på måndag i nästa vecka väntar hårt politiskt arbete. Den närmaste tiden lär det behövas mycket träning i det nya politiska samarbetet eftersom de fyra pusselbitarna i dagsläget inte riktigt passar ihop.

Men när bitarna väl faller på plats kan mittenpolitiken göra stor skillnad för att möta de utmaningar som väntar Sverige.

LÄS MER: Mattias Karlsson: Nu väntar en historisk helg i svensk politik

LÄS MER: Mattias Karlsson: Nu tar L ett stort ansvar för Sveriges framtid

LÄS MER: Mattias Karlsson: 48 timmar som avgör Sveriges framtid