"Jämfört med förindustriell tid har den globala medeltemperaturen stigit med drygt en grad."
"Jämfört med förindustriell tid har den globala medeltemperaturen stigit med drygt en grad." Bild: Erik

Mattias Karlsson: Människan och grodan har bytt plats i värmen

I takt med ett varmare klimat vänjer sig människan till ett nytt normalläge.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Många har säkert hört berättelsen om grodan i det varma vattnet. Om en levande groda läggs i en kastrull med hett vatten hoppar den upp direkt. Om grodan däremot läggs i en kastrull med vatten som långsamt värms upp kommer den att simma runt i det allt varmare vattnet till den är kokt. Och vi tänker alla, stackars groda, att den inte förstår bättre.

Men snart kan det vara vi själva som befinner oss i kastrullen med det kokande vattnet. Om vi inte redan gör det.

Jämfört med förindustriell tid har den globala medeltemperaturen stigit med drygt en grad. Detta har varit en långsam förändring av temperaturen. Varje liten förändring kanske inte gör så mycket och går att hantera. Men det händer något när det går för långt, och då är det försent att rätta till det.

ANNONS

Att människan vänjer sig mentalt till ett förändrat klimat är nu också bevisat. I veckan publicerades en artikel som visar att människan beter sig som grodan i det allt varmare vattnet.

Forskare vid University of California har analyserat två miljarder inlägg på Twitter mellan mars 2014 och november 2016 för att se hur människor reagerar på väder. Föga överraskande ökar antalet väderinlägg vid extremt väder, till exempel om det är ovanligt varmt i maj eller särskilt kallt i september.

Men forskarna upptäckte också att Twitterinläggen om vädret minskar betydligt om en viss extrem väderlek upprepas de följande åren. Det ovanliga har därmed bara på några år blivit det normala för människan.

Det är ett nedslående resultat eftersom det extrema vädret fortfarande kommer att påverka människan, men hon kommer att sluta att prata om det.

”Människors minne är kort, jämfört med tidsskalan för klimatförändringar. Vi behöver bli medvetna om den här skillnaden när vi kommunicerar om klimatförändringar”, säger Frances Moore, en av forskarna bakom artikeln till CNN.

Hur var det då med den kokande grodan, är det sant att den inte hoppar upp från vattnet innan det kokar? Nej, det är en myt. Grodan kommer nämligen att rädda sig själv i god tid innan den kokas ihjäl.

ANNONS

Frågan är alltså om vi människor lyckas göra detsamma. Men tyvärr tycks det som att människan och grodan har bytt plats i värmen. Därför behöver vi alla arbeta på att inte normalisera det varmare vädret.

I morgon kan det vara försent – och då är vi alla kokta.

ANNONS