Cecilia Wikström får inte förnyat förtroende.
Cecilia Wikström får inte förnyat förtroende. Bild: Per Groth/TT

Mattias Karlsson: Liberalerna är i djup kris och måste förnya sig

Trots ett senfärdigt agerande gör Liberalerna rätt i att peta EU-parlamentarikern Cecilia Wikström från partiets lista till EU-valet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra. Jag vill understryka det.”

Det sa Cecilia Wikström, liberal EU-parlamentariker, i helgen efter att hon petats som etta på Liberalernas lista till EU-valet. Därmed kommer inte EU-veteranen att kandidera till Europaparlamentet.

Bakgrunden är avslöjandet att Wikström har två styrelseuppdrag som ger nästan lika mycket som hennes arvode som EU-parlamentariker. Detta strider inte mot EU:s regler så länge som ersättningarna tydligt redovisas. Uppdragen har även tidigare godkänts av Liberalernas partiledning.

Men i veckan kom Liberalernas partiledare Jan Björklund med ett nytt besked till Wikström, lämna sidouppdragen eller dra tillbaka din kandidatur.

ANNONS

Ställd inför detta ultimatum valde alltså Cecilia Wikström att inte lämna sina styrelseuppdrag.

”Vi har gjort ett misstag, men nu rättar vi till det. Det borde ha gjorts en etikprövning redan förra året”, säger Jan Björklund till TT.

Cecilia Wikström må vara en duktig och erfaren EU-parlamentariker, men det är uppenbart att hon har förlorat den så viktiga markkontakten med hemmaopinion- en. Bara misstanken att Cecilia Wikströms styrelseuppdrag kan leda till jäv är skäl nog till att hon inte kan kandidera till EU-parlamentet. Därför agerar partiet rätt nu, om än mycket senfärdigt.

Förutom konflikten med Cecilia Wikström genomgår Liberalerna nu en tung period. Partiet har tappat mycket i opinionen på grund av sin medverkan i Januariavtalet och partiledaren Jan Björklund har meddelat sin avgång.

Dessutom avslöjades nyligen att partiets riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl har hyrt en lägen- het av sin egen make och kunnat kvittera ut en betydligt högre ersättning från riksdagen än om hon självt ägt lägenheten. Carlsson Löfdahl har nu begärt time-out medan partiledningen uppmanat henne att lämna sin riksdagsplats. Snart har Liberalerna inte råd med fler motgångar.

Om nästa riksdagsval ligger på ett betryggande avstånd för Liberalerna är det annorlunda med EU-valet. Inför valet som hålls den 26 maj är läget akut för partiet. Risken är stor att det kanske mest EU-positiva partiet i Sverige åker ur Europaparlamentet. Detta i ett läge när många bedömare anser att EU-valet blir ett ödesval där grundläggande värderingar står på spel och EU får en allt viktigare roll i att bekämpa klimatförändringarna.

ANNONS

Nu har Liberalerna att välja både en ny etta till sin EU-lista och där- efter en ny partiledare. Låt det bli två personer som har förmågan att både driva liberal politik och locka till sig nya väljare.

Det liberala trädet behöver nya gröna grenar i en tid när klimatfrågan blir allt mer avgörande för framtiden.

ANNONS