Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bilar på stranden i Mellbystrand, sommaren 2019. Bild: Henrik Williamsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Laholmspolitiker, stick inte huvudet i sanden

Kommunpolitikerna i Laholm måste ta sitt ansvar och se till att biltrafiken på stränderna upphör.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Turerna kring biltrafiken på stränderna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand går vidare. I onsdags lämnade föreningen Strandmiljö Laholm in en polisanmälan om att flera bilar den 18 juli i sommar gjort sig skyldiga till brott mot lagen.

Som stöd för sin anmälan hänvisar intresseföreningen till terrängkörningslagen som förbjuder motortrafik på bland annat barmark.

Frågan är principiellt intressant. Tidigare har bilkörning på stranden prövats utifrån miljölagstiftningen och i somras kom ett slutligt avgörande från mark- och miljööverdomstolen som förbjuder kommunen att främja biltrafik på stranden.

Tyvärr blev utslaget oklart vad gäller om biltrafiken ska förbjudas eller inte. Efter att kommunen tagit bort all skyltning har det i sommar emellanåt varit rena kaoset på stränderna.

Nu blir alltså upp till polisen att utreda om det är olagligt att köra med motorfordon på stranden. Utfallet borde vara givet.

Det kan förvisso invändas att polisen har andra viktigare ärenden att utreda, men det är att förringa hela rättsväsendet. Land ska med lag byggas, heter det, och då gäller det att se till att lagen efterlevs även i frågor som kanske av många inte uppfattas som viktiga.

Sandstränderna är en av Laholms kommuns främsta kännetecken. Därför bör de också skyddas för framtiden mot just biltrafik.

Det springande punkten är att det inte finns någon plats för bilarna att parkera de dagar på sommaren då det är riktigt fint badväder. Detta är något som måste lösas.

Det är dags för politikerna i Laholm att sluta sticka huvudet i sanden. Det är kommunen som har det yttersta ansvaret att agera i frågan.

Se till biltrafiken på stränderna upphör och ta fram alternativa parkeringar för badgästerna.