Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kvarteret Glänningehus som är ett av tre fastigheter som ska renoveras på Altona i Laholm. Bild: Henrik Williamsson
Kvarteret Glänningehus som är ett av tre fastigheter som ska renoveras på Altona i Laholm. Bild: Henrik Williamsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Laholmshem visar vägen för hela Laholms kommun

Ska hela Laholms kommun kunna leva måste det också satsas i alla delar av kommunen. Det kommunala bostadsbolaget Laholmshem är i det sammanhanget en viktig aktör.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I slutet av Hishult, innan tätorten tar slut, finns en liten höjd på höger sida med en naturskön tomt. På tomten, där äldreboendet Granhem tidigare har stått, finns det nu planer på ett nytt flerfamiljshus med 18 mindre lägenheter. Det är Laholmshem som vill bygga bostäderna för cirka 29 miljoner kronor.

Byggplanerna togs upp på det senaste kommunfullmäktigemötet i Laholm där bland annat ordföranden för Laholmshem, Roland Gottfridsson (C), deltog.

”Vi har diskuterat i styrelsen och kommit fram till att det måste vara små lägenheter. För stora lägenheter, treor och större, är mycket svårare att hyra ut i Hishult”, sa Roland Gottfridsson.

Det framkom också på fullmäktigemötet att den nya fastigheten planeras att byggas i modulform vilket innebär att det är möjligt att plocka ner och flytta byggnaden vid ett senare tillfälle.

”Ser man efter tio år att det här inte bär sig kan man ta isär huset och flytta det”, sa Stefan Lundström, vd för Laholmshem, i en artikel i HP tidigare i veckan (12/11).

Hishult är en Laholms mindre tätorter och det finns många utmaningar för samhället, bland annat med kommunikationer och servicenivå.

Tanken med att bygga mindre lägenheter i Hishult är att erbjuda de som är äldre att flytta från sina större bostäder och därmed lämna plats för nya Hishultsbor, som till exempel barnfamiljer. Det handlar helt enkelt om att få i gång en flyttkedja. Att man sedan kan flytta hela fastigheten är en fördel, i fall man inte skulle få lägenheterna uthyrda.

Laholmshems satsning, som kommunfullmäktige måste godkänna, visar att finns det en framtid för Hishult.

En betydligt större satsning för Laholmshem är renoveringen av bostadsområdet Altona i Laholm. Där handlar det i första hand om renoveringar för 115 miljoner kronor, en satsning som politikerna har godkänt. I nästa steg finns det långtgående planer på att också riva ett kvarter i området för att där bygga tre nya punkthus med bland annat bostadsrätter.

Bostadsområdet Altona består av fyra kvarter. Det första kvarteret byggdes redan på 1950-talet och området har sedan byggts ut i omgångar. Tyvärr har Altona under lång tid haft problem med en stor omsättning.

Stefan Lundström talar om en omsättningsfrekvens på 25 procent, vilket innebär att man bara bor där i genomsnitt fyra år (HP 12/11). Förutom att en sådan stor omsättning sliter på lägenheterna skapar det också en otrygghet.

Omvänt kan man säga att många som bor i området flyttar därifrån så fort de får möjlighet, till exempel när ekonomin tillåter det. Därmed befästs en struktur där Altona blir ett allt mer utsatt bostadsområde.

Men detta vill nu Laholmshem förändra på med sin omfattande satsning. Nu hör det till saken att det kommunala bostadsbolagets investeringar också ska löna sig. Med andra ord kommer renoveringarna finansieras av de boende.

För två av kvarteren, Glänningehus och Bryggaren, kommer hyreshöjningarna att landa på cirka 1 200 kronor per månad, mindre för ettorna. För det tredje kvarteret är renoveringarna inte lika omfattande och där höjs hyrorna med 240 kronor mer månad. Det fjärde kvarteret, Hällebäckshus, ska inte renoveras, men det kvarteret vill Laholmshem i stället alltså riva för att ersättas med tre punkthus.

Genom att Laholmshem väljer att renovera lägenheterna i olika takt och på sikt även bygga bostadsrätter i Altona, öppnar man upp för de boende att göra bostadskarriär inom sitt eget område. Det är ett viktigt steg för att minska den stora omsättningen.

På sikt finns det stora vinster med Laholmshems satsningar. Statusen för att bo i Altona höjs och genom en mindre omsättning av boende ökar tryggheten i området. Det blir då en vinst både för lägenhetsinnehavarna och för samhället i stort.

Planeringen och byggandet av bostäder är en central del i en kommuns utveckling. Det handlar både om att tillgodose ett helt nödvändigt behov av att ha tak över huvudet och att locka till sig nya kommuninvånare.

Genom Laholmshems två satsningar i ett mindre samhälle och i ett utsatt bostadsområde visar man att hela kommunen kan leva. Det är en viktig signal i en tid när kommunens politiska ledning är hårt ifrågasatt av en serie upphandlingsskandaler och mörkläggningar.

Så lyft på hatten för Laholmshem som visar att alla Laholmsbor kan vara en del av kommunens framtid.