Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den nybyggda padelhallen – ett svartbygge i Vilshärad. Bild: Johan Persson
Den nybyggda padelhallen – ett svartbygge i Vilshärad. Bild: Johan Persson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Lagbrytare kan inte vara samhällsbyggare

Att trotsa Halmstads kommun får inte löna sig. Den bygglovslösa padelhallen i Vilshärad måste därför bekämpas med alla till buds stående medel.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo.” Så skaldade Ulf Lundell och slog an en sträng hos många.

Nationalskalden har själv sagt att det inte handlar om en specifik plats utan att den är allmängiltig. Ändå har Lundell medgett att han fått sin inspiration från det halländska landskapet, närmare bestämt en plats utanför Veinge.

I Vilshärad strax norr om Halmstad finns ett vackert öppet landskap nära havet. Nere vid stranden finns hagar som ramar in landskapet; här går hästar och utmed havet betar kor.

Sedan en tid tillbaka finns ett nytt inslag som bryter det öppna landskapet, en stor inglasad padelhall i två våningar. Byggnaden har inget bygglov. Ändå står den där.

Som Hallandsposten rapporterade i förra veckan har byggnadskontoret i Halmstads kommun blivit uppmärksammat på den nya padelhallen som byggdes i våras och bett ägarna att förklara sig.

Padelhallen tillhör Vilshärad padel som ägs och drivs av Per Boström. Förutom de två banorna i den nybyggda fastigheten finns även tre öppna padelbanor på anläggningen.

”Jag har försökt att kontrollera om det var bygglovspliktigt och har uppfattat att det inte var det”, säger Per Boström till Hallandsposten om sin nybyggda padelhall.

Tidigare har Per Boström velat utöka sin numera nedlagda golfbana men fått nej från länsstyrelsen. Det pekar tydligt på att han är införstådd med att området är skyddsvärt.

Under den gångna helgen avgjordes finalerna i Vilshärad Padel Masters där totalt 164 lag har deltagit. I en intervju med Hallandsposten lyfter tävlingsledaren Robert von Schéele fram padel- anläggningen.

”Det är ingen som hade vetat något om Vilshärad om det inte hade varit för padeln”, säger han till Hallandsposten.se (8/9).

Men en kommun måste behandla alla lika, och då varken kan eller får man runda kravet på bygglov. I och med det faller argumentet att padelsporten skulle göra Vilshärad känt.

Den halländska landskapet är på många sätt skyddsvärt, om det så är skogar i inlandet eller strandängar vid havet. Vart man än vänder sig i Halland finns många fina vyer; blickar man norrut från Vilshärad finns Haverdals vackra strandlinje med Skallberget längst bort. Här vill många bo.

Vilhärads padel ligger omgivet av ett naturreservat, det är ytterligare bevis på att området har höga naturvärden. Att det i anslutning till detta område finns en stor padelhall som inte har bygglov är mycket anmärkningsvärt, det är rent av egenmäktigt agerande av byggherren.

I Sverige har individen stora friheter att förverkliga och forma sitt liv. Men det finns tydliga gränser för vad man får och inte får göra. Det är uppenbart att Per Boström med sitt padelbygge har passerat den gränsen.

Här måste samhället, läs Halmstads kommun, visa att detta inte är acceptabelt och säkerställa att det öppna landskapet inte är hotat av enskilda lagbrytare.