Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strandsatt bil i Mellbystrand. Bild: SOFIA MYHRMAN
Strandsatt bil i Mellbystrand. Bild: SOFIA MYHRMAN

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Låt det bli den sista sommaren med biltrafik på stränderna

Den bilkörning som nu indirekt tillåts på delar av sandstranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand är på sikt ett hot mot sandstränderna och bör därför förhindras.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det är långgrunt vid stranden i Skummeslövsstrand. Denna julidag är det västliga vindar och vågorna rullar in sakta över hela Laholmsbuktens bredd. Långt bort mot norr skymtar Halmstads stadslinje och mot söder tornar Hallandsås upp sig. Det är en vacker utsikt – mot havet. På motsatt sida, på stranden, står en rad bilar och husbilar parkerade, lite här och var som ett plockepinn på den hårt packade sandstranden.

Den som vill ta sig ett dopp behöver ta sig en rejäl bit ut i havet i Skummeslövsstrand, då är det bra att kunna parkera på stranden, det är frihet. Men år 2019, när Hallands sandstränder på sikt hotas av stranderosion, kan man ställa sig frågan: Vad gör bilar på stranden i Skummeslövsstrand eller i Mellbystrand?

Biltrafiken på sandstränderna i Laholms kommun har varit en het fråga under många år, för att inte säga i decennier. Ett slags avgörande kom strax före midsommar då frågan slutligen avgjordes av mark- och miljööverdomstolen.

Men tyvärr var domen inte entydig när det gäller om biltrafiken ska förbjudas eller inte. I stället fastslår mark- och miljööverdomstolen den tidigare domen från mark- och miljödomstolen från i slutet av förra året. Där framgår att ”Laholms kommun förbjuds att främja motorfordonstrafik och parkering av motorfordon på strandområdena i Skummeslövsstrand och Mellbystrand”.

I och med avgörandet från mijööverdomstolen så agerade kommunen därefter och tog bort all skyltning och avgränsningar på stränderna för bilfria zoner. Därefter bröt vilda västern ut, bokstavligen. Det finns inga vägskyltar kvar, inga markeringar eller ens vägar på stranden. Det råder helt enkelt anarki på stränderna.

Som Hallandsposten har rapporterat i veckan har bilbärgare haft mycket att göra med att dra upp strandsatta bilar. Det har gått så långt att föreningen Strand för alla tog saken i egna händer och på fredagen satte tillbaka betonggrisarna och därmed återinförde de bilfria zonerna. Detta har skett i samråd med markägarna (HP 19/7).

Ändå kvarstår grundfrågan: Ska biltrafiken förbjudas eller inte? Den besvarar inte mark- och miljööverdomstolen.

Av tradition har man fått köra ner med bil på delar av stränderna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Tidigare har dessutom bilvägen mellan Hemmeslöv och Skummeslöv gått på delar av stranden. Men det var ganska länge sedan, och i dag är tiderna annorlunda.

De som förespråkar parkering och biltrafik på stränderna lyfter ofta fram tillgängligheten och att det under sommartid är ont om parkeringsplatser i området. Motståndarna menar att biltrafiken ska betraktas som en miljöfarlig verksamhet och leder till ökad stranderosion.

Utan att ha säkra uppgifter är det högst troligt att en majoritet av invånarna i Laholms kommun är för bilkörning på stränderna. De berörda markägarna är i stort för biltrafik, liksom kommunen och ett stort antal personer har skrivit under den namninsamling som föreningen Strand för alla har genomfört.

Mot dessa står föreningen Strandmiljö Laholm som under flera år agerat för att biltrafiken ska förbjudas. Föreningen har också drivit frågan till domstol och ligger bakom att ärendet har prövats av mark- och miljödomstolen. Bilkörningen är en riktig vattendelare.

”Med tolv kilometer sandstrand, Hallands största flod och massor av sjöar är det alltid nära till vatten i Laholms kommun.”

Under rubriken ”Välkommen till Laholm” står den här beskrivningen på kommunens hemsida. Den långa sandstranden utmed kusten är en av Laholms kommuns främsta kännetecken.

Därför borde det vara helt naturligt att denna värdefulla tillgång också bevaras och skyddas för kommande generationer.

Den bilkörning som nu indirekt tillåts på delar av sandstranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand är på sikt ett hot mot sandstränderna. Detta borde kommunen ta fasta på. Laholms kommun kan inte längre ducka i frågan och hävda att stranden är mark- ägarnas ansvar.

Mark- och miljööverdomstolen säger tydligt att det är Laholms kommun som är verksamhetsutövare och som sådan går det att förhindra att bilar kan köra ner på stranden genom att blockera nedfarterna. Men då vill det till att det finns en sådan vilja inom kommunen.

Det är dags att Laholmspolitikerna tar sitt ansvar. Låt 2019 bli den sista sommaren med biltrafik på stränderna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand.