Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I takt med att IS sista fästen i Syrien har besegrats har många kvinnor och barn evakuerats ut från områdena. Bild: Felipe Dana

Mattias Karlsson: IS-barnen kan inte lastas för sina föräldrars brott

De svenska IS-barnen måste få hjälp att komma hem. Men IS-återvändarnas krigsbrott måste lagföras och de ska bestraffas för sina gärningar.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

I ett flyktingläger i norra Syrien finns sju små barn som har förlorat sina svenska föräldrar, IS-rekryteraren Michael Skråmo och Amanda Gonzalez från Varberg.

Helgens reportage i Dagens Nyheter (14/4) om de undernärda barnen som vill komma hem till Sverige var hjärtskärande att läsa. Enligt regeringens uppskattning finns det omkring 80 svenska barn i liknande flyktingläger. Situation- en för många av barnen är akut, det kan handla om veckor eller till och med dagar, innan de dör.

Svenska UD har tidigare hållit en avvaktande linje och bara hänvisat till att man kan ge hjälp om man befinner sig på någon av Sveriges beskickningar, det vill säga en ambassad eller ett konsulat. Det säger sig självt att barn som är fast i ett läger inte kan ta sig därifrån.

Men trycket ökar nu på regeringen att agera, framför allt från flera riksdagspartier. Sedan tidigare har Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet riktat en uppmaning till regeringen att göra mer för att ta hem barnen. Och det tycks att hjälpt.

Utrikesminister Margot Wallström har nu meddelat att barnen ”om möjligt” ska föras till Sverige, en linje som även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson delar (DN 16/4)

Att IS har besegrats är en stor välgärning för mänskligheten, men det har krävt många människors liv. Inte minst har SDF, de Syriska demokratiska styrkorna med stöd av USA, haft en avgörande betydelse för att IS i slutet av mars helt hade drivits bort från sitt sista fäste i Syrien. Kvar finns många IS-anhängare i flykting- läger i norra Syrien. Det är i dessa läger som det nu finns svenskar, och som kan vilja återvända till Sverige.

Tyvärr har Sverige agerat saktfärdigt, både vad gäller att lagstifta mot terrorresor och att sedan konkret förbereda sig för IS-återvändare.

Regeringens tidigare hållning har konsekvent varit att inte erbjuda någon konsulär hjälp till IS-återvändare. Men den inställningen skyddar inte Sverige när tidigare IS-soldater väl kommer hem igen.

I stället är det på kommunal nivå som det sker konkreta åtgärder. Stockholms stad agerar nu genom att samarbeta med både Åklagarmyndigheten och polisens krigsbrottskommission. Utgångspunkten är internationell rätt som innebär att Sverige har en skyldighet att utreda personer som begått krigsbrott oavsett var brotten har begåtts.

Modellen innebär att Stockholms stad kommer att dela med sig av information om brott begångna av IS-återvändare till de berörda myndigheterna.

”Staden ska göra allt för att de som bidragit, eller på annat sätt understött IS skräckvälde, ska lagföras och hindras begå nya brott eller sprida hat”, skriver det moderata finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och Liberalernas socialborgarråd Jan Jönsson i en debattartikel i Expressen (5/4).

Det sker även andra åtgärder för att hantera IS-återvändare. I nästa vecka har Center mot våldsbejakande extremism kallat 41 kommuner till ett seminarium för att informera om hur de kan lära sig hur de kan hantera eventuella återvändare. Halmstad är en av de inbjudna kommunerna – kommuner som har haft IS-anhängare folkbokförda hos sig innan de lämnade Sverige.

Från Säpo har Halmstad fått information om att en barnfamilj som varit skriven i kommunen finns i ett område som tidigare kontrollerats av IS, vilket HP rapporterade tidigare i veckan (16/4). Här gäller det för Halmstad att redan nu förbereda sig och gärna ta till sig av den modell som Stockholms stad tagit fram.

Att föräldrar som av egen fri vilja har begett sig till krigsområdet och sedan anslutit till IS har ett ansvar för sina handlingar är givetvis självklart.

Men för IS-barnen är läget annorlunda, de kan inte lastas för vad deras föräldrar har gjort. Därför bör också Sverige agera för att aktivt ta hem de barn som är svenska medborgare och som är fast i flyktinglägren. För IS-återvändare gäller bara en sak, att de ska lagföras för de avskyvärda brott som de har begått.

När allt fler kommuner nu tar saken i egna händer kan man bara konstatera att staten och regeringen inte har tagit sitt nödvändiga och tillräckliga ansvar.