Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Moderatledaren Ulf Kristersson tillsammans med partikollegan Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande i Halmstad. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Integrationen är en ödesfråga

När Ulf Kristersson på onsdagen besökte i Halmstad var integrationen och regeringsfrågan heta ämnen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

I valrörelsens sista skälvande dagar finns det ingen tid att missa för partiledarna. På onsdagen gjorde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson en snabb turné med start i Halmstad och därefter två stopp i Helsingborg och Malmö. Det gemensamma temat för resan var integration.

Första besöket skedde i anslutning till Wow:s lunch på Svarta Örnshuset i Halmstad. Wow står för ”Women on Wednesday” och är ett kvinnligt nätverk som bland annat hjälper invandrarkvinnor att komma ut i arbetslivet.

Wow:s grundare Linda Törner berättade om verksamheten och nätverkets bakgrund. Den högsta drömmen för många av kvinnorna är att få ett jobb, men det finns stora svårigheter på vägen, berättade Törner.

Språket är ofta det första hindret men sen kommer utbildning och inte minst kontakter. Här fungerar Wow som en brygga mellan individen och arbetsmarknaden, och det behövs verkligen. Linda Törner som haft mycket kontakter med Arbetsförmedlingen hade inte mycket gott att säga om deras verkamhet.

”Namnet måste vi ändra på för de förmedlar inte jobb”, sa hon.

Efter lunchen fick HP:s ledarredaktion ställa några frågor till M-ledaren, och han berömde Wow:s verksamhet och tog upp frågan om integrationens stora betydelse.

”Vi pratar om arbetslöshet och bidragsberoende, vi pratar om riktigt dåliga skolresultat, vi talar om den grova gängbrottsligheten. Ärligt talat, det är integration som är den röda tråden”, sa Ulf Kristersson.

”Lyckas vi med detta har vi enorma möjligheter, misslyckas vi kan det gå riktigt dåligt”, fortsatte han.

Så här nära valet blir dock en fråga om regeringsbildningen ofrånkomlig. Beskedet från Ulf Kristersson är att Alliansen är det enda samlade regeringsalternativet, vilket ska underförstås som att han vill bli statsminister även om de tre rödgröna partierna tillsammans blir större.

Frågan som då hänger i luften är hur Liberalerna och Centern ställer sig till ett eventuellt stöd från Sverigedemokraterna. Ett sådant stöd lär behövas för att Alliansen överhuvudtaget ska kunna bilda regering. Hur det blir med den saken får väljarna inte ta ställning till eftersom det saknas tydliga svar.

F ärden gick sedan som sagt till Helsingborg där Ulf Kristersson på ett torgmöte återigen tog upp regeringsfrågan. Han klargjorde ytterligare sin ställning, att Alliansen kommer att rösta bort Stefan Löfven som statsminister.

”Den tiden är förbi där det fanns ett enda parti som var solen som alla andra partier cirklade kring”, sa han och menade att S nu är ett parti som alla andra.

Valet är nu bara dagar bort, och det ser ut att bli mycket jämnt mellan de politiska blocken. Vem som tar vem efter valet är däremot fortfarande en öppen fråga.

Integrationen är en ödesfråga för Sverige. Men det finns ett parti som har svårt att fullt ut integreras i den svenska parlamentarismen. Frågan är om SD vill fortsätta att larma och göra sig till. Det finns mycket som tyder på det.