Endast ett träd överlevde skövlingen i Tylösand.
Endast ett träd överlevde skövlingen i Tylösand. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Ingen ska kunna ställa sig över lagen i Tylösand

I samhället har individen stor frihet; med stor frihet följer också ett stort ansvar. Men Jan Widikson har visat att han inte tar det ansvar som varje samhällsmedborgare måste ta.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Lagens kvarnar mal ibland långsamt, men heder åt rättsväsendet som ändå håller ut och inte ger upp. Efter en omfattande polisutredning närmar sig nu den uppmärksammande skövlingen i Tylösand förra året nu ett avgörande.

Totalt fyra personer misstänks ligga bakom skövlingen av den värdefulla strandskogen vid stranddynerna i anslutning till Älgvägen, träd som fanns på kommunal mark. Inom några veckor räknar åklagaren Klas Lundgren kunna väcka åtal. Att misstänkta nekar till brott.

”Misstanken gäller grov skadegörelse men åtalspunkten blir inte bestämd förrän det fattas beslut om åtal. Än så länge är ståndpunkten att detta är något de fyra gjort tillsammans, men det finns en som har det största motivet och det är företrädaren för fastigheten. Andra som misstänks delta i utförande av detta är i regel sådana som tar betalt”, säger Klas Lundgren i dagens tidning.

ANNONS

Denna fastighetsägare är Jan Widikson. Det är alltså han som är huvudmisstänkt som ansvarig för skövlingen av skogen.

Det var i slutet av sommaren 2018 som Halmstads kommun fick kännedom om en omfattande trädfällning av kommunal strandskog i Tylösand. Hallandsposten rapporterade om händelsen och intervjuade bland annat kommunens naturparkmästare Roland Larsson.

”Det stör mig något oerhört när folk ställer sig över lagen, det blir orättvist mot alla andra som sköter sig”, sa han till tidningen (28/9-18).

Men Jan Widikson slog undan anklagelserna och menade i stället att han gjort kommunen en tjänst då han ansåg att han gjort en brandgata. Men den bortförklaringen duger inte. Motivet till skövlingen torde vara ganska uppenbart, att förbättra utsikten för den tomt som Jan Widikson själv äger.

Halmstads kommun polisanmälde skövlingen och presenterade sedan en egen utredning som uppskattade att det skulle kosta miljontals kronor att återställa strandskogen. 15,6 miljoner kronor krävde kommunen i skadestånd, en summa som senare sänktes till 10,3 miljoner kronor. Det är alltså fortfarande ett omfattande skadestånd.

”Det här kan inte bara passera. Det här ett våldsamt ingrepp”, sa Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen på en presskonferens för ett precis ett år sedan när kommunen först presenterade sitt skadeståndsanspråk (HP 13/11).

ANNONS

Detta var en mycket viktig markering från kommunens sida då man tidigare inte varit lika kraftfullt i liknande fall där bland annat Jan Widikson gjort sig till skyldig till fällning av kommunal skog.

Här på ledarplats skrev jag att kommunen måste ”sätta hård mot hårt och se till att bötfälla honom rejält för skövlingen” (29/9-18.). Det ser nu ut att bli verklighet. Men först måste rättsprocessen ha sin gång.

Den absoluta majoriteten i samhället följer de lagar som finns, vilket skapar en förutsägbarhet för var och en, för såväl arbetsgivare som arbetstagare, som för medborgare och beslutsfattare. Detta är vad man skulle kunna kalla för samhällskontraktet. Det finns ett ömsesidigt förhållande mellan individ och samhälle.

Jan Widikson ska vara tacksam över att det finns ett samhälle utanför sin tomt, det är på det viset han själv har kunnat tjäna sitt uppehälle. När Widikson nu framhärdar i att han inte gjort något brottsligt och i stället hänvisar till att han gjort en brandgata på kommunal mark är det dimridåer. Därmed tar Jan Widikson inte ansvar för sitt handlade, ett ansvar som varje medborgare måste ta.

I samhället har individen stor frihet. Men med stor frihet följer också ett stort ansvar. Därför är det viktigt både för Halmstads kommun och rättsväsendet att visa var skogen i Tylösand ska stå. Ingen ska kunna ställa sig över lagen.

ANNONS

Fortsättning följer; åklagarens bevisläge måste anses vara gott.

LÄS MER:Skandalen i Tylösand

LÄS MER:Skövling, skyldig, straff

LÄS MER:Halmstads kommun visar var skogen ska stå

LÄS MER:Mattias Karlsson: Aggressionen i Tylösand får inte passera ostraffat

ANNONS