Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gymnasiechefen på Kattegattgymnasiet, Rikard Sjödahl, agerade rådigt när elevernas poängjakt med förnedrande inslag kom till hans kännedom. Bild: Roger Larsson
Gymnasiechefen på Kattegattgymnasiet, Rikard Sjödahl, agerade rådigt när elevernas poängjakt med förnedrande inslag kom till hans kännedom. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Helt rätt av skolan att sätta ner foten mot kränkande tävling

Den poängjakt som arrangerades för sistaårseleverna på Kattegattgymnasiet hade både förnedrande och kränkande inslag. Därför gjorde skolledningen helt rätt som satte ner foten och avbröt tävlingarna.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Svälja en cigarettfimp, hoppa i Nissan från Gamletullsbron eller slicka någon på könsorganet. Det var några av uppdragen i den årliga studentleken ”Skattjakten” på Kattegattgymnasiet och som Hallandsposten rapporterade om på tisdagen.

”Jag anser inte något vara kränkande och gör man en undersökning i skolan kan jag garantera att mindre än bara ett fåtal elever uppfattade detta som stötande”, säger den så kallade lekledaren i en intervju med HP i dag.

Men tyvärr, det är inte en enskild elevs uppfattning som ska avgöra vad som är kränkande eller inte. Den bedömningen ska göras av skolans ledning som föredömligt nog satte ner foten och avbröt elevernas poängjakt.

Bakgrunden är att sistaårseleverna på Kattegattsgymnasiet traditionellt har en poängjakt där den vinnande klassen får springa ut först på studentdagen. Hallandsposten publicerade hela listan med uppdragen och ett genomgående tema är sex, sprit och kränkningar.

För en utomstående som inte är insatt i dagens skolkultur framstår vinsten inte vara i paritet med den förnedring som vissa av uppdragen innebär.

Men det är egentligen inte det stora problemet, uppdragen innehöll också ett visst mått av pennalism och mobbning, något inte kan accepteras på en skola.

Elever måste givetvis ges utrymme för både lek och tävlingsmoment under sin skoltid, det är att förbereda dem inför det liv som väntar. Men då är det viktigt att lekar och tävlingar sker inom de ramar skolan kan råda över, det vill säga under skoldagen. Vad som sker utanför skolans väggar är däremot ytterst föräldrarnas ansvar, om eleverna inte är myndiga vill säga.

Det finns alltid individer i varje ung generation som vill revoltera mot och utmana den vuxna och äldre generationen. För dessa individer kan vuxenvärlden ofta uppfattas som mossig och gammalmodig.

Men det finns vissa värderingar som aldrig kommer att bli gamla eller mossiga. Det handlar om alla människors lika värde och att respektera sina medmänniskor. Det är värderingar som alla skolor måste arbeta med – ständigt.

Att skolledningen på Kattegattgymnasiet agerade tidigt och kontaktade studentkommittén för att få slut på tävlingarna var helt rätt.

”Jag hoppas att beslutet respekteras och jag vet att vi har tillräckligt många kloka elever som står upp för skolans värderingar”, säger gymnasiechefen Rikard Sjödahl till Hallandsposten (15/10).

Det är ett viktigt ställningstagande. Om skolan kan lita på att eleverna står upp för skolans värderingar lär de också växa upp till ansvarstagande samhällsmedborgare.

Mobbning och kränkningar hör däremot inte hemma i skolan, varken i dag eller i framtiden.

LÄS MER: Fortfarande sprit, sex och kränkningar i studenternas poängjakt

LÄS MER: Trots kritiken – Lekledaren: ”Jag står bakom mina lekar”