Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Snöbollskrig kan vara lekfullt, men hör inte hemma på en skolgård. Bild: Alex Brandon

Mattias Karlsson: Helt rätt att stänga av elever som kastar snöboll på skolan

Skolan ska alltid sträva efter att skapa trygghet och ordning för eleverna. Därför är det helt befogat att stänga av en elev som bryter mot ett förbud att kasta snöboll.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

”Snöbollar hör barndom och skolraster till. Att förbjuda dem i vinterlandet Sverige känns sorgligt, barnfrånvänt.”

Den kommentaren står att läsa på Twitter i en diskussion i helgen om snöbollsförbud på skolan. Det kan låta som en vettig hållning, men verkligheten är en helt annan. Ingen elev ska behöva få en snöboll i huvudet på rasten eller på väg till lunchen.

Så här vintertider när snön breder ut sig i stora delar i landet aktualiseras givetvis frågan om snöbollsförbud på skolorna.

På Örnaskolan i Hyltebruk har rektorn Per Henriksson tagit det drastiska beslutet att snöbollskastning mot elever och personal eller mot byggnader kan leda till fem dagars avstängning från skolan, vilket HP rapporterar om på nyhetsplats. Dessutom innebär en avstängning också en anmälan till sociala myndigheter.

Detta framgår av ett brev som Per Henriksson skickade i måndags till alla vårdnadshavare för elever på Örnaskolan. Där förklarar han varför han har tagit beslutet att snöbollskastning kan leda till avstängning.

Trots att det redan råder ett förbud mot snöbollskastning finns det allt för många elever som ”väljer att nonchalera det kända förbudet mot snöbollskastning”, skriver Henriksson.

Den senaste tiden har snöbollar kastats både ute och inne, elever från närliggande Kråkbergsskolan kan inte gå över skolgården till och från matsalen utan att vara rädda och en elev som satt inne i ett klassrum på andra våningen träffades av en isboll på ögat som ledde till ett vårdcentralsbesök och två stygn i ögonbrynet.

Det har tidigare rapporterats om stök och vandalisering på Örnaskolan. För att komma till rätta med detta är det viktigt att sätta in motåtgärder, och att göra det i tid. En avstängd elev är givetvis ett misslyckande, både för individen och skolan. Men när det inte finns andra insatser behöver skolan säga ifrån på skarpen.

Här har en skolas rektor både ansvar och befogenheter att genomföra nödvändiga åtgärder för att skapa en bra skolmiljö för alla elever.

”Jag ber därför om er hjälp att tala allvar med era barn så att de väljer att inte kasta snöbollar, som kan skada person eller egendom och de själva inte riskerar avstängning från skolan”, avslutar Per Henriksson sitt brev till vårdnadshavarna.

Men rektor Per Henriksson behöver inte bara stöd från föräldrarna. Han behöver också stöd från hela samhället. Det är dags att sätta stopp för snöbollar som stör och förstör.

Trygghet och ordning är viktiga förutsättningar för att alla elever ska kunna tillgodose sig skolundervisningen.

LÄS MER: Snöbollskrig – nu kan elever stängas av från skolan