Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På torsdagen kom domen i det så kallade högskoleprovsmålet, och det blev långa fängelsestraff mot de huvudåtalade. Bild: Henrik Montgomery/TT
På torsdagen kom domen i det så kallade högskoleprovsmålet, och det blev långa fängelsestraff mot de huvudåtalade. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Hårda och rättvisa straff för provfusk

Fusk på högskoleprovet ska aldrig löna sig.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Under flera års tid fanns det på nätet ett erbjudande om att köpa till sig ett högre resultat på högskoleprovet. På torsdagen föll domen för de totalt 31 personer som stod åtalade för att dels ha organiserat fuskverksamheten, dels för att ha köpt tjänsten och fuskat på högskoleprovet.

De tre huvudåtalade döms till fängelse i mellan tre år och sex månader och sex år. Det är stränga straff, men rättvisa med tanke på sammanhanget. En person döms till ett år och sex månaders fängelse och ytterligare fem personer får villkorlig dom och böter liksom totalt 23 provskrivare som stod åtalade för fusk.

Det var under förra vårens högskoleprov i april som polisen slog till mot en lägenhet i Norrköping. I domen beskrivs tillslaget målande: ”Under mitten av delprov två, strax efter klockan 11.00, gick Nationella insatsstyrkan tillsammans med poliser och IT-forensiker från EBM in i en lägenhet …”

Det står vidare att det fanns tre personer i lägenheten ”som via avancerad teknisk utrustning höll på att sända ut de rätta svaren till frågorna på högskoleprovet.”

Det var alltså på torsdagen som domen i det så kallade högskoleprovsmålet kom. Målet omfattar personer som med bas i Norrköping sålt en tjänst om att fuska på högskoleprovet.

Att kunna köpa sig till en plats på en utbildning är självklart djupt förkastligt. I varje samhälle kommer det givetvis att finnas personer som gör olagligheter. Här måste polisen hålla jämna steg de kriminella verksamheter som utnyttjar den nya teknologins möjligheter och slå till så snabbt som möjligt.

I det aktuella fallet finns inget att anmärka på själva insatsen och de utdömda straffen. Däremot borde rättsväsendet ha agerat tidigare eftersom det under en längre tid funnits misstankar om en omfattande fuskverksamhet.

Samhällets signal ska vara mycket tydlig, fusk på högskoleprovet ska aldrig löna sig.