Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett torg för bilar eller för människor? Det är frågan. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Gör Halmstads centrum trevligt igen

Det är inte p-avgifternas storlek som avgör stadskärnans framtid.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

30 procent dyrare parkeringsavgift i Halmstad. Den höjningen vill politikerna i teknik- och fritidsnämnden genomföra från april i nästa år, vilket HP rapporterat om.

”Det är för att skapa mer rotation i centrum, inte minst för handelns skull”, säger Håkan Björklund (C), ordförande i nämnden.

Den motiveringen ställer nog inte alla upp på. Många anser tvärtom att högre p-avgifter tar död på fler butiker i centrum vilket leder till att Halmstads stadskärna blir ännu tommare. Men det resonemanget är att göra det alldeles för enkelt för sig.

De senaste åren har utvecklingen för Halmstads centrum blivit en het fråga. Förklaringen ligger i de många butiker som har tvingats slå igen. Det är en naturlig utveckling då handeln hela tiden är i förändring. Men då måste också de tomma lokalerna fyllas av nya verksamheter, men de gör de inte i samma takt som tidigare. Detta är ett problem som Halmstad delar med andra städer i Sverige.

Den växande näthandeln är en utmaning för centrumhandeln liksom givetvis den externa handeln på Hallarna och Flygstaden. I det perspektivet gäller det att lyfta fram stadskärnans fördelar, och det är att den ligger just i centrum.

Visserligen hänger p-avgifterna ihop med utvecklingen av centrum, för många är bilen det kanske viktigaste sättet att ta sig till Halmstads centrum. Men med tanke på att den dyraste p-avgiften i röd zon höjs från 12 till 16 kronor i timmen så handlar det egentligen inte om så mycket pengar.

Det är inte p-avgiftens storlek som avgör stadskärnans framtid. I stället måste Halmstads politiker ta sikte på hur centrum kan utvecklas.

Vad som skulle göra centrum mer attraktivt är fler mötesplatser. Gör Stora torg grönare och ta bort bilparkeringen från Lilla torg så att torgen blir trevligare för människor att vara på. Detsamma gäller för gågatorna som binder ihop de två torgen.

För att uppnå detta behövs det kommunal planering och en långsiktig vision för Halmstads centrum. En vision som gör stadskärnan trevlig igen och till en plats där människor kan mötas och umgås.

Målet måste vara att centrum ska upplevas som Halmstadbornas eget vardagsrum.

LÄS MER: Politiker vill se höjning av p-avgift med drygt 30 procent