Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De fyra företrädarna för Framtid Hylte, Tommy Edenhom, Lisa Mogren, Bengt-Åke Torhall och Ronny Löfquist. Bild: Isabel Bark
De fyra företrädarna för Framtid Hylte, Tommy Edenhom, Lisa Mogren, Bengt-Åke Torhall och Ronny Löfquist. Bild: Isabel Bark

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Framtid Hylte stakar ut kommunens framtid

Med drygt 37 miljoner kronor extra till viktiga verksamheter och en investeringsplan på 100 miljoner kronor visar den politiska majoriteten i Hylte kommun att man gör skäl för sitt namn.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Ekonomin för Hylte kommun har varit kraftigt ansträngd de senaste åren. Inte minst har skolan drabbats av stora underskott och det har krävts både extra tillskott och besparingar på kommunens skolor för att få ihop barn- och ungdomsnämndens bud- get. En viktig orsak till skolornas underskott är att kommunen på kort tid tappat statliga bidrag.

När kommunfullmäktige hade att behandla delårsbokslutet för de åtta första månaderna vid det senaste mötet den 24 oktober, var kritiken hård mot den politiska majoriteten Framtid Hylte. Enligt delårsbokslutet väntas kommun- en göra ett underskott för 2019 på 21 miljoner kronor.

”Det är fortsatt ekonomiskt underskott och förfall. Jag saknar ett verkligt engagemang från majoriteten för frågan”, sa Bo Gunnar Åkesson (M) på fullmäktigemötet (HP 26/10).

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) kontrade med att oppositionen var för snabb i sin kritik.

”Vi har gett nämnderna två år på sig för omställningsarbetet där de ska nå en budget i balans. Det har bara gått sex månader. Ni gör det för lätt för er när ni stryker med svarta penslar”, sa han (HP 26/10).

Kanske Ronny Löfquist där och då hade siktet inställt på de två nyheter som Framtid Hylte skulle presentera kort därefter.

Det var i tisdags i förra veckan som Framtid Hylte kallade till pressträff i kommunhuset i Hyltebruk. På plats fanns företrädare från de fyra partierna i den politiska majoriteten, Ronny Löfquist (S), Tommy Edenholm (KV), Bengt-Åke Torhall (L) och Lisa Mogren (V).

De två nyheterna som presenterades var ett extra tillskott på drygt 37 miljoner kronor till nämnderna samt en ny investeringsplan, ”Hylte rustar för framtiden”, på totalt 100 miljoner kronor.

Om det senaste fullmäktigemötet gick i moll var det rejält uppåt på Framtid Hyltes pressträff. Vem är det då som har rätt i beskrivningen av Hyltes ekonomin, oppositionen eller den politiska majoriteten?

Först och främst, den kommunala ekonomin ser faktiskt ljusare ut för Hylte. Men det beror inte på en enskild orsak utan flera. Trots vissa utgiftsökningar, som till exempel familjehemsplaceringar, väntas Hylte kommun få ta del av mer resurser, framför allt genom nya statliga bidrag.

Detta tillsammans med att Framtid Hylte sänker kommunens överskottsmål och genomför effektiviseringar på 8,6 miljoner, gör att man får loss 37,3 miljoner kronor för nästa år, pengar som framför allt ska fördelas ut till barn- och ungdomsnämnden men även till omsorgsnämnden. Det är mycket välkomna pengar för två viktiga verksamheter i Hylte.

Den andra stora nyheten gällde alltså en ny investeringsplan. Det handlar om fyra större projekt, som förvisso varit kända sedan tidigare, men som nu ska lånefinansieras fullt ut. Det gäller renovering av Torups skola, ombyggnad av Unnegården, Landeryds skola som ska rustas upp eller helt ska ersättas av en ny byggnad samt exploateringen av Parkstaden.

Totalt omfattar de fyra projekten 100 miljoner kronor, pengar som kommunen ska låna. Planen är också att investeringsplanen ska vara genomförd till 2022, det vill säga före nästa val.

Hylte kommun är en relativt liten kommun med begränsade resurser. Då gäller det att hushålla med de resurser man har och att satsa på rätt verksamheter. Men att effektivisera och därigenom spara över åtta miljoner kronor är lättare sagt än gjort i Hylte. Ändå är de två förslag som Framtid Hylte har lagt fram mycket välkomna. Förslagen ska nu behandlas av kommunfullmäktige i slutet av november.

Det går inte att alltid sträva efter den optimala lösningen på alla problem. I stället handlar mycket av en kommuns verksamheter om att sätta upp vissa mål och kriterier och sedan uppnå dessa – för att därefter nöja sig med det. Den perfekta kommunen som i varje läge kan optimera sin verksamhet existerar inte i verkligheten.

Det viktiga är i stället att den kommunala organisationen och dess verksamheter hela tiden kan justeras efter det ekonomiska läge som råder.

Förslagen som Framtid Hylte nu har lagt fram med omjusteringar av nästa års budget och en investeringsplan, visar på en framtidstro för kommunen.

Skulle man dessutom klara av att genomföra de fyra investeringarna före nästa val lär det bli tufft för oppositionen att kunna matcha det. För många väljare i ett kommunval är det resultaten som i första hand räknas, inte den politiska ideologin.

Därmed inte sagt att det är kört för oppositionspartierna, men för att kunna ge den politiska majoriteten en match gäller det att kontra med nya, framtidsinriktade förslag.

Den som vill syna som en kommunpolitiker kan ställa den enkla frågan: Är glaset halvfullt eller är det halvtomt? Det svar man får säger mycket om hur en politiker ser på framtiden, som en möjlighet eller ett problem.

I Hylte kommun har Framtid Hylte visat att man gör skäl för sitt namn.