Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stefan Andersson och Marie Axtelius från Företagarna ger hellre stöd till politiker än till sina egna medlemmar. Bild: Jonatan Gernes

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Företagarna Laholm är ute och cyklar på irrvägar

Det är inte Företagarnas uppgift att uttala sitt förtroende för det politiska styret i Laholm. Det ansvaret faller på partierna själva, och ytterst på väljarna vid de allmänna valen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Den mörkade upphandlingsskandalen i Laholm har fått en ny, ytterst märklig, vändning. På måndagen lämnade Företagarna Laholm in ett öppet brev till kommunen där man skriver att man vill ”dra ett streck över det som varit och blicka framåt.”

Det är tydligen helt okej för Företagarna att göra kommunala inköp utan upphandling och sedan mörka detta för väljarna i nästan ett helt år.

Brevet är underskrivet av Stefan Andersson, ordförande för Företagarna Laholm, och Marie Axtelius, regionchef för Företagarna Halland.

”Företagarna Laholm som är en del av Sveriges största företagarorganisation är inte på något sätt beroende av kommunala medel. Vi har inte heller några politiker i vår styrelse som påverkar våra åsikter utan vi agerar alltid med våra medlemmars bästa för ögonen.”

Så inleds det öppna brevet från Företagarna där själva kärna är att man ”är fortsatt beredda att ge sittande majoritet vårt fulla stöd.”

Stefan Andersson utvecklar för Hallandsposten sitt resonemang så här: ”Vi opponerar oss mot drevet mot Erling Cronqvist och mot ledningen. De har inte begått något brott, men det är de som får bära hundhuvudet nu”, säger han till HP (28/10).

Så kommunala inköp för över åtta miljoner kronor utan upphandling ska alltså passera utan att man gör något åt saken? Det är verkligen inte att gå sina medlemmars intressen till mötes, det vill säga företagare. Att Erling Cronqvist dessutom känt till de regelvidriga inköpen i elva månader är dessutom en politisk skandal i sig.

Att Stefan Andersson har mage att tala om ett ”drev” mot Cronqvist och den politiska ledningen visar också att han inte har förstått lokaltidningarnas viktiga roll i att granska de kommunala verksamheterna och kommunpolitiken.

Lagen om offentlig upphandling finns till för både medborgarna och företagare. Genom att en offentlig myndighet måste upphandla inköp av varor och tjänster kan de gemensamma skattemedlen användas så effektivt som möjligt. Genom upphandlingslagen öppnas också den offentliga marknaden upp för företag att konkurrera på lika villkor.

Genom att vilja dra ”streck över det som varit” säger sig alltså Företagarna Laholm att det är okej att strunta i upphandlingslagen, i alla fall om det man gjorde fel hände i går.

Företagarna Laholm är måna om att framhäva sitt eget oberoende gentemot det politiska styret i Laholm. Det påståendet faller platt när man så tydligt tar ställning för de sex partierna i Samverkan Laholm

Det är inte Företagarnas uppgift att uttala sitt förtroende för det politiska styret i Laholm. I stället faller det ansvaret på partierna i Samverkan Laholm. De borde verkligen ställa sig frågan: Har de fortsatt förtroende för Erling Cronqvist (C) som kommunstyrelsens ordförande i Laholm?

Än har den frågan inte fått ett tydligt svar, snart två veckor efter att den stora upphandlingsskandalen först rullades upp.

LÄS MER: Företagarna ger sitt fulla stöd till kommunen efter skandalen

LÄS MER: Mattias Karlsson: Mörkläggningen i Laholm är ett hot mot demokratin

LÄS MER: Mattias Karlsson: Erling Cronqvists förtroende måste prövas på nytt