Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andelen elever med utländsk bakgrund på Österledskolan ligger under genomsnittet för hela kommunen.
Andelen elever med utländsk bakgrund på Österledskolan ligger under genomsnittet för hela kommunen.

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Föräldrarna måste ta sitt tunga ansvar

Ska Österledskolan i Oskarström – och skolan i Sverige – fungera måste föräldrarna ta sitt ansvar.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I Halmstads kommun har var fjärde skolelev i högstadiet utländsk bakgrund, det vill säga de är födda utomlands eller är svenskfödda och har två föräldrar som är födda utomlands. Men andelen elever med utländsk bakgrund skiljer sig mycket mellan kommunens skolor.

Eketånga Montessoriskola har endast 2 procent elever med utländsk bakgrund medan motsvarande andel på Östergårdsskolan är mer än 60 procent. Det är ett tydligt bevis på hur starkt segregerad skolan är i Halmstad.

De här uppgifterna kommer från rapporten ”Ett söndrat land – skolval och segregation i Sverige” av skolforskaren Per Kornhall och German Bender (Arena idé 2018).

Den senaste tiden har Österledskolan i Oskarström haft så allvarliga bråk mellan elever att polis har tillkallats en handfull gånger, vilket Hallandsposten rapporterade om på tisdagen (12/3).

Enligt uppgifter till HP pekas en grupp nyanlända elever på skolan ut som grunden till problemen, medan andra uppger att dessa elever hamnar i bråk på grund av rasism. Uppgifterna går alltså isär. I det här allvarliga läget är det viktigt att skolledning och lärare ges både resurser och utrymme att agera för skolans bästa.

Ser man på statistiken så ligger andelen elever med utländsk bakgrund på Österledskolan under genomsnittet för hela kommunen. Men för vissa föräldrar är alltså elever med utländsk bakgrund orsaken till problemen på skolan. Det är inget annat än ren och skär rasism.

Givetvis finns problembarn bland elever med invandrarbakgrund, liksom i gruppen av elever med svensk bakgrund. Men det är inte eleverna som är problemet. I stället handlar det till stor del om uppfostran från hemmet, och att ge lärarna den makt de behöver för att skapa trygghet och studiero i klassrummen.

Politikerna har ett stort ansvar att fördela skolans resurser efter behov, så att elever från socioekonomiskt svaga områden ges mer pengar. Detta är särskilt viktigt i Halmstad som har en stark skolsegregation.

Men störst ansvar för att eleverna sköter sig i skolan har faktiskt föräldrarna. Det ansvaret kan aldrig förhandlas bort.

Nästa gång en förälder anklagar andra elever för att vara bråkiga ska den mötas av den obligatoriska motfrågan: Vad har du gjort för att ditt barn sköter sig i skolan?

LÄS MER: Föräldrar håller sina barn hemma från Österledskolan