Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erling Cronqvist på presskonferensen där man lade korten på bordet om den upphandlingsskandal som han varit med och mörklagt. Bild: Henrik Williamsson
Erling Cronqvist på presskonferensen där man lade korten på bordet om den upphandlingsskandal som han varit med och mörklagt. Bild: Henrik Williamsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Erling Cronqvists förtroende måste prövas på nytt

För att återfå sitt förtroende som kommunstyrelsens ordförande borde Erling Cronqvist (C) ställa sin plats till förfogande.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Något är ruttet i kommunen Laholm. När man inte trodde att det kunde bli värre efter år av misskötsel med upphandlingar, pengarullning samt sparkade och utköpta chefer, kommer ytterligare en skandal i Laholms kommun.

I nästan ett helt år kände två kommunråd till att Laholm köpt markarbeten för över sex miljoner kronor utan upphandling. Detta framkom på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Det handlar om kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) och oppositionsrådet Kjell Henriksson (S) som sedan i november förra året känt till den omfattande upphandlingsskandalen, som är den största hittills i Laholms kommun. De två kommunråden har inte berättat om inköpen som gjorts utan upphandling till varken kommunfullmäktige eller allmänheten. Det är i sig en politisk skandal.

Erkännandet från kommunråden följer efter HP:s avslöjande att kommunens HR-chef mörklagt ett personalärende som rör en projektledare.

Den mörkläggningen hänger ihop med denna större och mer omfattande mörkläggning då den aktuella projektledaren varit ansvarig för inköpta markarbetena.

”Vi tyckte att det var bättre att ha den här träffen och lägga alla korten på bordet, så mycket vi känner till”, sa Erling Cronqvist på pressträffen (HP 19/10).

Men frågan är om det räcker.

Det är knappt tre år kvar till nästa val då väljarna har möjlighet att ställa politikerna till svars. Men det är en väldigt lång tid innan ett nödvändigt ansvarsutkrävande kan ske.

I stället borde kommunens högsta politiker, Erling Cronqvist, ta konsekvenserna av sitt handlande och ställa sin plats till förfogande inom det politiska styret Samverkan Laholm. På så sätt skulle Cronqvist på nytt pröva om han har kvar förtroendet att leda kommunen.

Det måste vara slut med mörkläggningar i Laholms kommun. För att lyckas med det krävs att det politiska styret både ställa tuffare krav på kommunens tjänstemän och samtidigt visar att de tar sitt ansvar för kommunen. Det är helt enkelt upp till bevis nu, Erling Cronqvist.

LÄS MER: Politiker sopade skandal under mattan

LÄS MER: Mattias Karlsson: Mörkläggningen i Laholm är ett hot mot demokratin