Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har länge varit både en belastning och en tillgång för partiet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har länge varit både en belastning och en tillgång för partiet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: En apokalypsens ryttare på Twitter

Hanif Bali må ha stora framgångar på sociala medier, men hans ansvarslösa retorik ger en föraning om en mörk framtid.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det har gått hett till när den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali varit aktiv på sociala medier. Under flera års tid har han raljerat över meningsmotståndare och gjort ett otal kontroversiella uttalanden. En socialdemokratisk debattör beskrev han som ”svagbegåvad” och ”din dumma apa” och han kallade domare för ”jävla syltryggar”.

Men det var han när han i förra veckan gav sig på den moderata ikonen Carl Bildt och skrev att han är ”en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”, som bägaren rann över för partiledningen. Av partiet uppmanades Bali då att lämna sina riksdagsuppdrag och han bad sedan Carl Bildt om ursäkt. Hanif Bali har också tagit paus på Twitter, frågan är bara hur länge. Det är nämligen inte första gången som Bali hamnar i blåsväder och gör avbön.

Om det är en svensk politiker som kan symbolisera dagens samtalsklimat på nätet så är det just Hanif Bali. Den positionen har han uppnått genom ett ihärdigt arbete att skaffa sig en egen plattform på sociala medier för att kunna påverka opinionsbildningen i den riktning han vill se. På vägen dit har han återkommande hånat och hängt ut meningsmotståndare.

För Moderaterna är Hanif Bali både en belastning och en tillgång, därav partiets valhänta hantering av honom. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har ofta talat om att han vill ha mer vuxen ton i det politiska samtalet, och det kan inte Bali sägas företräda. Däremot har hans stora följarskara säkerligen varit en tillgång för partiet.

Förra helgen sändes en längre intervju med Hanif Bali i radions P1 (”Söndagsintervjun”, 25/8). Den var på många sätt belysande för hur Bali har blivit den han är på sociala medier.

Hanif Bali, som själv har en bakgrund som flykting, vill begränsa flyktinginvandringen till Sverige. Det är också i frågor som handlar om migration som han har fått sitt största genomslag på sociala medier och därmed många följare som han själv kan nå. Bali uppger att det var när han ändrade sitt språk på sociala medier och skrev vad han egentligen tyckte, som han fick en betydligt större publik.

”Jag kommunicerar med mina väljare på det sättet som de kommunicerar med varandra. Det anses på något sätt vara fult, men jag tycker inte”, säger han i radiointervjun.

Samtidigt tar Hanif Bali bokstavligen inget ansvar för vad han skriver, varken i vad han antyder eller ens om det han skriver egentligen är sant. När en busschaufför i Malmö i somras nekade en kvinna att gå på bussen för att hon var för lättklädd skrev Bali så här på Facebook: ”Al-Malmö, Nordens Ramallah levererar”. Detta utan att egentligen veta bakgrunden och om chauffören hade religiösa motiv till att neka kvinnan att gå ombord.

I radiointervjun ger Hanif Bali också uttryck för en rent av misantropisk inställning.

”Jag tror inte på det fria valet längre. Vi är bara trasiga köttmaskiner som reagerar på vår konstruktion och vår omgivning”, säger han.

I ett historiskt perspektiv är detta ingen ovanlig inställning, men att en svensk politiker ger uttryck för en sådan människofientlig inställning är däremot illavarslande, men samtidigt talande. Ett annat parti som säger ungefär samma sak är nämligen Sverige- demokraterna.

Det är skillnad mellan hur världen ser ut och hur vi skulle vilja att den ska se ut. Där har politiken sin viktigaste uppgift, att förbättra samhället. Det parti eller den politiker som utgår från att människan i grunden är egoistisk och bara vill sitt eget bästa kommer givetvis fram till andra slutsatser än om man har som utgångspunkt att individen har en strävan att vilja sig själv och andra gott.

Vad Hanif Balis retorik egentligen gör, är att den banar väg för ett samhälle där egenintresset vinner över allmänintresset. Var och en är sin egen lyckas smed, skulle man kunna kalla det för, om det så är på individnivå eller handlar om att skydda den egna gruppens intressen.

När omvärlden kryper närmare Sverige av av olika anledningar, om det så handlar om flyktingar eller klimatförändringar, finns det en överhängande risk att våra ideal, framför allt de mänskliga rättigheterna, ligger illa till.

För den som är intresserad av hur framtiden kan se ut, kan man söka efter tecknen i vår egen samtid. Tyvärr är Hanif Balis framgångar och hans många följare på sociala medier en viktig nyckel. Bali företräder ett samtalsklimat där den egna upplevelsen är i centrum och känslorna bubblar upp inför varje händelse som går emot den egna uppfattningen av hur världen ser ut.

På Twitter beskriver Hanif Bali sig själv som ”en av apokalypsens riddare”. Det är givetvis skrivet med ironi, men tyvärr finns det också en sanning i det om man lyfter blicken.

Balis retorik och han stora framgångar ger en föraning om en mörk framtid. Därför är det så viktigt att hålla just en anständig samtalston även på sociala medier. För att hoppet om en bättre framtid ska kunna överleva.