Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mörkläggningar gagnar ingen i Laholms kommun. Bild: Kenny Hjälte

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Det måste bli ett slut på Laholms mörkläggningar

Låt nu en opartisk och oberoende granskning en gång för alla gå till botten med problemen i Laholms kommun. Det tjänar alla på, både kommuninvånarna och inte minst politikerna.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Laholms stora mörkläggningsskandal var uppe till debatt under tisdagens fullmäktigemöte.

Det var en tagen Erling Cronqvist (C) som först tog till orda för att svara på en interpellation från Laholmspartiets Bertil Johansson. Frågan löd: ”Kan ni på heder och samvete inför kommunfullmäktige bedyra att det inte finns några fler ärenden som strider mot lagen som är mörkade?”

Cronqvist svarade att man från kommunens sida inlett ett arbete för att gå till botten med detta och ska granska de brister som varit med kommunala inköp utan upphandling. På det följde en intensiv debatt, där framför allt Bertil Johansson återkommande ville få svar från andra partier hur de ställde sig i frågan om en oberoende granskning.

Bakgrunden till debatten är nu välkänd, för elva månader informerades tre kommunråd i Laholm om att det genomförts stora kommunala inköp av tjänster utan upphandling. Trots det fick den ansvarige projektledaren arbeta kvar vid kommunen.

Trots en mycket het fullmäktigedebatt var det ändå centerpartisten Ove Bengtssons resonemang om att en organisation inte kan skydda sig mig oegentligheter som var mest anmärkningsvärd.

Ove Bengtsson inledde med att konstatera att detta inte är ett kul ärende och att en organisation inte är starkare än den svagaste länken. Bengtsson sa sedan att det i landets kommuner, och även i riksdagen, finns personer som ”kanske gör det man inte borde göra utan man gör något annat som är lagstridigt. Och det är väldigt svårt att värja sig mot det förrän man kommer på det.”

Ove Bengtsson menade att skandalen nu kommer att utredas.

”Ingen kan stå här och garantera att detta inte kommer att hända i framtiden. För det kommer att hända i framtiden, oavsett vilken organisation man har”, sa han, och manade sina fullmäktigekollegor att ta nya tag och gå vidare.

Med det sagt kan man undra, hur kommer det sig att Laholms kommun de senaste åren har drabbats av återkommande skandaler som rör just upphandlingar, men även sparkade chefer och pengarullning utan någon som helst politisk kontroll? En genomgång av de senaste årens stora skandaler i Laholm visar att politikerna inte har lärt sig av sina misstag.

I början av 2016 rullades den så kallade it-skandalen upp, en affär som på många sätt blev inledningen på de många upphandlingsskandaler som skett i Laholm sedan dess. Det som framför allt var särskilt illa med it-skandalen var att den politiska ledningen inte tycktes dra lärdom av det inträffade, trots att kommunen blev fälld i domstol och tvingades betala sura böter.

Det hela började med att dåvarande kommunchefen Nils Danred anlitade en extern it-konsult som på löpande räkning skulle få ordning på kommunens kritiserade it-verksamhet.

Men pengarna tickade snabbt i väg, och sprängde med råge gränsen för när en kommun måste genomföra en upphandling och låta andra företag på lika villkor tävla om uppdraget. För 2015 fakturerade it-konsulten Laholms kommun på drygt en miljon kronor.

”Upphandlingen är inte gjord. Nils säger att det tar han ansvar för. Jag har inga fler synpunkter på det”, sa dåvarande kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) till HP (21/1-16).

Trots att Nils Danred uppenbarligen handlade i strid med upphandlingsreglerna ångrade han sig ”inte en millimeter”, som han beskrev det för HP (15/3-16).

Än värre var det politiska svaret, hela kommunstyrelsen uttalade sitt fulla förtroende för kommunchefen med anledning av it-skandalen (HP 16/3-16). Där och då visade det politiska styret att det var okej att bryta mot upphandlingsreglerna, så länge som man fick jobbet gjort.

För att statuera ett exempel på dåliga upphandlingsrutiner vände sig Konkurrensverket till domstol och krävde att Laholms kommun skulle betala 80 000 kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift.

Och Kammarrätten gick helt på Konkurrensverkets linje och Laholm tvingades böta just 80 000 kronor.

Men it-skandalen var inte den enda skandalen i Laholm under 2016. Under våren det året stängdes socialchefen av och kommunen vägrade att kommunicera anledningen till det. Chefen i fråga hade en lång anställning inom kommunen och varit socialchef i tolv år. Socialchefen köptes sedan ut med två årslöner, en lösning som kostade skattebetalarna två miljoner kronor. Hela affären andades mörkläggning från början till slut.

Andra kommunala missräkningar under samma år var turistsatsningen Visit Laholm som kostade skjortan när man väl sjösatt en hemsida och bron som skulle byggas över Krokån Knäred stötte på kraftiga förseningar och där pengarna också flöt iväg.

Händelserna under 2016 speglade att det i Stadshuset fanns både vänskapskorruption och en tysthetskultur. De följande åren följde fler skandaler.

Särskilt stor uppmärksamhet väckte den beachvolleybollturnering som anordnades sommaren 2017 i Mellbystrand. Kommunen gick då in som sponsor i projektet med syftet att satsa 200 000 kronor. Men till följd av en extremt dålig kostnadskontroll rusade pengar iväg och slutnotan landade totalt på över två miljoner kronor. Skandalen slutade med att två chefer fick gå och att förtroendet för hur politikerna styr Laholms kommun blev ytterligare stukat.

Så sent om i somras uppdagades ytterligare en skandal när det blev känt att kommunen medvetet frångått en upphandling och köpt skolmöbler för 1,2 miljoner kronor till den nya Glänningeskolan av en leverantör. Det ärendet är ännu inte avslutat, men visar att den politiska styrningen varit bristfällig.

Så till den stora mörkläggningen som avslöjades för nästan två veckor sedan. I november förra året informerades två nuvarande kommunråd, Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S), om att kommunen via den så kallade projektledaren genomfört inköp av markarbete för över åtta miljoner kronor utan upphandling.

Det är illa i sig, men vad värre är, är att de informerade politikerna inte agerade och såg till att det inte skulle upprepas. Som ett brev på posten försökte projektledaren på nytt under hösten att genomföra en lagstridig upphandling genom att hjälpa en entreprenör på traven. Då var måttet tydligen rågat för kommunen och projektledaren är nu både avstängd och utköpt av kommunen.

På tisdagens fullmäktigemöte uttryckte Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna sitt förtroende för Erling Cronqvist som kommunstyrelsens ordförande, och med ett tyst medgivande från Liberalerna, Miljöpartiet och Trygghetspartiet, lär han kunna sitta kvar. Det är ett viktigt ställningstagande. Men tyvärr, det räcker inte.

Det finns alldeles för många frågetecken kring mörkläggningar och den tysthetskultur som har rått i Laholms stadshus, både på tjänstemannanivå och från politiskt håll. Därför är det rätt att gå på den linje som de tre oppositionspartierna, Medborgerlig samling, Laholmspartiet och Sverigedemokraterna, har drivit om en oberoende granskning av Laholms kommun.

Som sverigedemokraten Peter Berndtsson menade på tisdagens fullmäktigemöte, oavsett vilken utredning man väljer lär den få samma resultat, men han tillade, ”för att få lite arbetsro efteråt förslår vi den oberoende”.

Låt nu en opartisk och oberoende granskning en gång för alla gå till botten med problemen i Laholms kommun. Tidigare erfarenheter om att vända blad och blicka framåt har inte hjälpt. Det behövs en total genomlysning av den mörkläggningskultur, som trots påståenden om motsatsen, fortfarande lever i Laholm.

En oberoende granskning tjänar alla på, inte minst politikerna som behöver göra allt för att återfå laholmarnas förtroende.