Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
HFAB – ett bostadsbolag med ett turbulent år bakom sig. Bild: Johan Persson
HFAB – ett bostadsbolag med ett turbulent år bakom sig. Bild: Johan Persson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Det krävs mer handling för att lösa bostadsbristen i Halmstad

Det råder en stor bostadsbrist i Halmstad. Att i det läget inte ge HFAB ett utökat mandat att med mer bostadsbyggande råda bot på det är ett slöseri med kommunens resurser.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

HFAB:s förre vd, Marie Thelander Dellhag, har gått vidare i karriären och blir nu ny vd för Malmös kommunala bostadsbolag MKB.

I en intervju med HP förklarar hon med all tydlighet varför hon tvingades bort från vd-jobbet från HFAB för mindre än ett år sedan, och varför hon nu blir MKB:s vd, efter att i fem månader varit chef för nyproduktionen inom bostadsbolaget.

”Jag var tydlig med att jag inte delade ägarens bild av hur bolaget långsiktigt skulle utvecklas. På MKB finns en tydlighet kring inriktningen att bolaget ska vara en del av bostadsförsörjningen i Malmö stad, både med befintliga fastigheter och nyproduktion”, säger hon (HP 13/2).

Finns det olika uppfattningar mellan ägare och den verkställande direktören är det självklart att de måste skiljas åt. Frågan är bara, hade verkligen ägaren, Halmstads kommun, rätt i hur HFAB bäst ska utvecklas?

Det gångna året har varit turbulent för HFAB. Förutom att vd:n Marie Thelander Dellhag tvingades bort som vd i maj förra året avsattes också hela bostadsbolagets styrelse. På ett och samma kommunfullmäktigemöte gjordes den formella rockaden då styrelsen avsattes och en ny valdes in.

Ordförande för kommunens koncernbolag, Halmstads Rådhus AB, Lars Püss (M), angav två skäl till att HFAB:s styrelse avsattes, dels hur HFAB agerat i en tänkt affärsuppgörelse med fastighetsbolaget Tornet, dels att vd:n Thelander Dellhag fått förmånligare villkor för sin uppsägelse än vad hennes avtal angav (HP 18/5-18).

Upprinnelsen till den stora turbulensen står att finna i planerade affärsuppgörelsen mellan Tornet och HFAB. Tornet ville, tillsammans med HFAB, bygga en helt ny stadsdel i Fyllinge med 2 000 bostäder. Inledningsvis var företrädare för HFAB:s styrelse positivt inställda till affären, men sedan skar det sig rejält mellan styrelsen och HFAB:s ägare, Halmstads kommun. Detta ledde till sist att kommunen avsatte hela HFAB:s styrelse.

”Ägarrepresentanterna och styrelsen har olika bild av vilka som är de viktiga, långsiktiga, strategiska frågorna”, sa Henrik Andersson, HFAB:s dåvarande ordförande, till HP (18/5-18).

Annorlunda uttryckt, när HFAB ville genomföra en offensiv bostadsaffär satte kommunen ner foten och visade vem som bestämmer

Men det kommunala bostadsbolagets problem slutar inte där. De senaste veckorna har Hallandsposten i en serie artiklar granskat HFAB:s bostadskö. Av artiklarna framgår att ett antal personer som stått i kö inte fått en påminnelse i tid och därmed missat en uppdatering, vilket lett till en förlorad köplats.

Det var i december förra året som HFAB gjorde en omfattande rensning av inaktiva bostadssökanden från kön och tog bort 45 000 personer. Från bostadsbolagets ledning hävdar man att allt har gått rätt till och att det bara handlar om enstaka personer som blivit drabbade av att inte ha fått en påminnelse. Tyvärr tyder mycket på att detta inte stämmer utan att det finns större problem med de borttagna köplatserna.

För ett år sedan blev ägaren, Halmstads kommun, upprörd över att inte ha delgetts information om den tilltänkta affärsuppgörelsen med Tornet i tid. Det slutade alltså med att hela styrelsen för HFAB avsattes och att bolagets vd tvingades bort.

Nu borde kommunen på samma sätt, genom en ägardialog, visa vad den tycker om hanteringen av HFAB:s kö. Om nu borttagandet av 45 000 personer från bostadskön har gått rätt till, vilket ledningen för HFAB hävdar, då borde det finnas bevis för detta. Vilka är de och var finns de? De frågorna kan kommunen som ägare av HFAB kräva att få svar på.

Det har gått bra för Marie Thelander Dellhag sedan hon tvingades bort från HFAB och lämnade Halmstad. Ett stort grattis till MKB, och Malmö stad.

Kvar i Halmstad finns en rad problem att lösa. Kanske kan Halmstads kommun dra lärdom av året som har gått. För det är väl inte en havererad bostadskö och en växande bostadsbrist som ska känneteckna Halmstads kommuns bostadspolitik?

Här kommer ett förslag i all välmening. Låt HFAB få ett större mandat att agera för att lösa den så viktiga bostadsförsörjningen i kommunen. Men ställ också högre krav på att det kommunala bostadsbolaget får rätsida på sin bostadskö så att den är rättvis och funktionell för alla, ung som gammal, som vill få en hyresrätt i Halmstad.

Det är bråttom. Det finns ingen tid att förlora för att lösa den så allvarliga bostadsbristen som är ett hot mot kommunens utveckling.

LÄS MER: HFAB:s förra chef tar över som vd på MKB