Den ökade lastbilstrafiken är den främsta orsaken till att utsläppen från vägtrafiken inte minskar.
Den ökade lastbilstrafiken är den främsta orsaken till att utsläppen från vägtrafiken inte minskar. Bild: Hasse Holmberg / TT

Mattias Karlsson: Det går inte att vänta ut bättre väder

Den som hoppas att tiderna ska bli bättre, likt efter en lågkonjunktur, kommer att vänta förgäves.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Den 15 september 2008 gick den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers i konkurs. Det blev starten för den stora finanskris som skulle sända chockvågor på världens finansmarknader.

På kort tid sjönk den globala tillväxten kraftigt och ett flertal länder drabbades hårt när luften bokstavligen gick ur deras ekonomier. För många är det i dag lätt att relatera till hur det var för tio år sedan.

Vänder vi blicken drygt tio år framåt i tiden kommer troligen mycket att vara annorlunda. Men nu är hotet ett helt annat, klimatförändringar.

Sveriges riksdag har antagit ett ambitiöst klimatmål om att koldioxidutsläppen från vägtrafiken ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Klimatmålet antogs sommaren 2017 och för att klara målet behöver utsläppen årligen minska i genomsnitt med 8 procent.

ANNONS

I veckan kom nyheten från Trafikverket att utsläppen från vägtrafiken förra året ökade med 0,5 procent. Utvecklingen går alltså helt i motsatt riktning. Det är sannerligen en oroväckande trend.

Framför allt är det lastbilstrafiken som ökar medan utsläppen från persontrafiken ligger på samma nivåer jämfört med året innan. Ser man på längre sikt, från 2010 fram till i dag, har dock utsläppen från trafiken minskat med 18 procent, så det har gått framåt.

Från Trafikverkets sida menar man att det måste till mer åtgärder, som skärpta styrmedel, mer förnybar energi och en utökad kollektivtrafik. Men detta är åtgärder som måste till nu för att klimatmålet överhuvudtaget ska kunna nås till 2030.

Inom den finansiella ekonomin går det upp och ner. Efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur och sedan börjar det om igen. Det talas om konjunkturcykler. För den som upplevt magra tider kan det vara trösterikt att veta att det kan bli bättre igen.

Klimatet har också sina cykler, men dessa är vanligen så mycket längre. De klimatförändringar som mänskligheten nu har framför sig går inte att vänta ut, de kommer obönhörligen att påverka både våra liv och livsstil.

Den som hoppas att tiderna ska bli bättre, likt efter en lågkonjunktur, kommer att vänta förgäves. Det finns bara en lösning i sikte, det är att kraftigt minska förbränningen av fossila bränslen så att utsläppen av växthusgaser går ner. Men det kommer att kräva en stor omställning – och den ligger inte i en avlägsen framtid.

ANNONS

Redan inom tio år måste det till stora förändringar av våra liv och livsstil för att klara det.

ANNONS