Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den omfattande branden i norra Skåne var fortfarande på onsdagen utom kontroll men inom så kallade begränsningslinjer. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Den svenska beredskapen är god i skog och mark

De senaste dagarnas kraftfulla insatser mot skogsbränderna i södra Sverige kan ses som en generalrepetition inför vad som komma skall.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

En liten eld är givetvis lättare att släcka än en stor. Det blir särskilt tydligt när det är torrt i skog och mark och det blåser kraftigt. Då gäller det att agera snabbt.

”Vi vill upptäcka bränderna tidigt och nypa dem innan de växer sig stora”, säger Jakob Wernerman, operativ chef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till TT med anledning av de senaste dagarnas många skogsbränder i södra Sverige.

Förra sommarens omfattande skogsbränder i Sverige är inget man glömmer i första taget. En extremt torr och varm sommar skapade ett explosivt läge i landets skogar. Dessutom tycktes myndigheterna vara handfallna när bränderna spred sig snabbt och kraftigt.

Inför den här sommaren är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) mer på tårna och har kraftigt förstärkt brandberedskapen i landet genom en rad åtgärder. Det har blivit tydligt när Sverige på nytt drabbas av en våg av skogsbränder.

Under hela tisdagen blossade bränderna upp på olika ställen i södra Sverige. Värst drabbad blev Hästveda norr om Hässleholm där ett knappt 50-tal personer tvingades evakueras från sina hem.

Även om läget förbättrades under onsdagen var branden vid lunchtid fortfarande utom kontroll.

Men det är inte bara skog och mark som hotas av bränder. På tisdagen brann ett bostadshus i Skogaby ner till grunden och i Särdal kunde ett hundratal kor räddas när en ladugård blev övertänd. På onsdagen fortsatte bränderna och strax före lunchtid kunde en brand i småbåtshamnen på Söder i Halmstad snabbt släckas av räddningstjänsten.

På onsdagens förmiddag uppgav MSB att det pågick 14 skogsbränder i landet och att man fokuserade på de tio mest omfattande bränderna. Bara dessa tydliga uppgifter pekar på att myndigheten har bättre koll på läget när det väl gäller. Dessutom har MSB skaffat tillgång till en antal helikoptrar som kan sättas in med kort varsel för att vattenbomba bränder. En bättre samordning mellan myndigheten och landets kommuner är också en viktig insats som kommer att öka möjligheten att både snabbt agera när det blossar upp en brand.

Men det behövs troligen än mer insatser. MSB vill bland annat att staten upphandlar flygplan som kan användas till vattenbombning. Brandmännens riksförbund menar också att det saknas 2 800 brandmän för att klara sommarens semesterperioder, ett ansvar som ligger på kommunerna.

En brand för i sig inget gott med sig utan den kan orsaka både stora materiella skador och i värsta fall dödsfall. Men de åtgärder som görs för att höja brandberedskapen visar på den dolda styrkan i det svenska samhället. Detta är både ett styrkebesked och en trygghet för medborgarna inför framtiden.

I svallvågorna av ett allt varmare klimat på jorden följer ett mer extremt väder. Därför kan vi i Sverige räkna med både varmare somrar och längre torrperioder. Då gäller det att alla krafter kan samlas och samverka när det väl gäller. På så sätt kan de senaste dagarnas kraftfulla insatser mot skogsbränderna ses som en generalrepetition inför vad som komma skall.

Och som sagt, att kväva en eld i dess linda är givetvis det bästa – det kan rädda både liv och värdefull skog.