Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sluttittat. Charlie Rosén och Magnus Johansson är utan tv i det gemensamma gruppboendets sällskapsrum på Slåttervägen i Laholm. Bild: Carina Nilsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Delad skärm är dubbel glädje

Det hedrar Båstad att man, till skillnad från Laholms kommun, har satt individens behov i centrum och ser till att gruppboende och äldreboende har tv i gemensamma utrymmen även i framtiden.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Ibland känns det som att samhället tar ett steg framåt och två steg bakåt. Så är det i alla fall för de som bor på gruppboende eller äldreboende i Laholms kommun.

När fiber kopplas in på dessa boenden försvinner samtidigt möjligheten att se på tv tillsammans i de gemensamma utrymmena, vilket Hallandsposten rapporterade nyligen.

På flera boenden i kommunen är detta redan verklighet, som på Slåttervägens gruppboende i Laholm.

”Mycket av mysfaktorn har försvunnit här. Vi brukade ofta kolla på stora sportevenemang och Melodifestivalen tillsammans”, säger Charlie Rosén på gruppboendet till HP.

Karin Mathiesen är mamma till Magnus Johansson som också bor på Slåttervägen. Hon sitter i styrelsen för FUB i Laholm, föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, och hon tycker att det är tråkigt att det inte längre gå att se på tv tillsammans.

”De här ungdomarna har inte jättemycket fritidsaktiviteter så att kunna se på tv tillsammans är en viktig grej för dem. Nu sitter de mycket mer ensamma var för sig i sina lägenheter”, säger Karin Mathiesen till HP.

Det är ett byte från analog till digital tv i samband med installation av fiberuppkoppling som har lett till den nya tv-ordningen på boendena. Laholms kommun har tolkat reglerna som att detta innebär en offentlig visning, och att det inte ingår i hyran. Men det är en tolkning som inte delas av grannkommunen Båstad.

”Vi bedömer att de som omfattas av LSS – och behöver extra stöd i vardagen – ska kunna få tv på samma villkor som andra”, säger Alexander Janson, vd och koncernchef för Bjäre kraft, till HP och tillägger att man gjort bedömningen att det handlar om en privat visning för en liten och sluten krets.

Det här är ett tydligt exempel på hur man i två grannkommuner kommer fram till helt olika slutsatser. De hedrar verkligen Båstads kommun att man i det här fallet har satt individens behov i centrum.

Men så har man inte resonerat i Laholms kommun. Det är att slå undan benen på de som faktiskt behöver mest stöd i samhället, inte minst när det gäller att motverka ofrivillig ensamhet. I stället tvingas de som bor på ett LSS-boende eller äldreboende att sitta var och en på sitt rum för att titta på tv.

Kommunpolitikerna i Laholm borde ta fasta på att delad skärm är dubbel glädje – och agera där- efter.

LÄS MER: Gemensam tv försvinner för LSS- och äldreboenden