Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"När Ronny Löfquist hävdar att Hyltes skolor aldrig haft mer pengar att röra sig med behöver detta inte betyda att man har tillräckligt med resurser."

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Bister sanning väntar för Hyltes skolor

Svar till Ronny Löfquists debattartikel, ”Vad är sant om skolorna i Hylte?”

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Sedan Framtid Hylte tog över ledningen i Hylte kommun har skola och förskola ständigt prioriterats”. Så inleder Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte, sin debattartikel i dagens tidning. Därefter går Löfquist till attack mot de senaste veckornas mediebevakning av barn- och ungdomsnämndens stora underskott förra året.

Han menar att det förekommit en rad felaktigheter i medierna. Längst i denna beskrivning går Hallandspostens ledare, menar Ronny Löfquist, och hänvisar till förra lördagens kolumn på denna sida, ”Alexanderhugg slår hårt mot Hyltes skolor”.

Men det är att ducka i själva sakfrågan. Jag har inte specifikt skrivit om några förslag mer än det uppenbara, att skolpersonal kommer att tvingas sägas upp under året. Vad som är sant är att barn- och ungdomsnämnden förra år gjorde ett underskott på 42 miljoner kronor och nu tvingas spara 39 miljoner de kommande två åren, besparingar som helt och hållet läggs över på rektorer och andra chefer inom förvaltningen.

När Ronny Löfquist hävdar att Hyltes skolor aldrig haft mer pengar att röra sig med behöver detta inte betyda att man har tillräckligt med resurser. Att hänvisa till oförändrad skolpeng säger heller inte så mycket eftersom den är rörlig och kan flyttas utanför kommunens gränser.

Likt en politiker blandar Ronny Löfquist ihop begreppen i syfte att lägga ut dimridåer. Kvar finns den bistra sanningen att Hyltes skolor står inför drakoniska nedskärningar.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

LÄS MER: Vad är sant om skolorna i Hylte?