Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kungafamiljen samlad på Solliden 2016.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Kungafamiljen samlad på Solliden 2016. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Avveckla hela kungahuset och inför republik

Att kungahuset nu blir mindre är rätt väg att gå. Men det borde inte stanna där.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

"I beslutet från kungen ligger uttryckligen att det innebär större frihet för barnen till prinsparet och prinsessan Madeleine att forma sin egen framtid.”

Så sa riksmarskalk Fredrik Wersäll på en presskonferens på måndagen med anledning av kungens besked att han bantar det svenska kungahuset. Kungens beslut innebär att de fem barnen till prinsessan Madeleine och prins Carl Philip inte längre ska tillhöra kungahuset. Barnen kommer därmed att bli som vanliga privatpersoner och kommer i framtiden inte ha någon begränsning i att ta anställning.

Barnen kommer fortsatt att vara en del av den kungliga familjen, men de kommer inte att tituleras som ”kungliga högheter eller få uppdrag som hör till statschefen.

Tänk, det behövs ett beslut från kungen att frigöra de fem barnen. Det borde inte stanna vid detta.

Den kungliga familjens framtida öde borde vara en privat angelägenhet. Med kungahuset är det annorlunda, den borde avvecklas. I en äkta demokrati kan det inte finnas utrymme för speciella privilegier.

Det är hög tid att monarkin avskaffas. I stället borde Sverige bli en republik där alla medborgare behandlas lika och har samma värde – och där alla medlemmar i kungafamiljen får möjlighet att forma sin egen framtid.