Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det är bistert att inte få vara med och bestämma. Bild: Anders Wiklund/TT
Det är bistert att inte få vara med och bestämma. Bild: Anders Wiklund/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: 48 timmar som avgör Sveriges framtid

Det skiljer nu bara 48 timmar mellan ordning och kaos.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Allt såg grönt ut för en ny regering som hämtar sitt stöd i mittenpolitiken. Men så såg Vänsterpartiet rött och partiledaren Jonas Sjöstedt meddelade på måndagen att partiet inte tänker trycka gul knapp och släppa fram Stefan Löfven i den planerade statsministeromröstningen i riksdagen på onsdag.

Så kan de senaste dagarnas politiska händelser sammanfattas. Det är med andra ord fortfarande mycket rörigt och framför allt osäkert när och om Sverige får en ny regering.

Den nya överenskommelse n mellan S, MP, C och L, som presenterades i fredags och som godkändes av respektive parti under helgen, innebär ett stort steg mot att Stefan Löfven släpps fram som statsminister. Men överenskommelsen innehåller också en så kallad anti-V-klausul som innebär att partiet inte ska få något politiskt inflytande under den kommande mandatperioden.

Uppgifter på söndagen gjorde gällande att Vänsterpartiet aktivt skulle stoppa Löfven från att bli statsminister. Detta bekräftades också på måndagen av Jonas Sjöstedt, men han öppnade samtidigt upp för att han få till en lösning för att låta Stefan Löfven bli statsminister. Denna öppning tog talmannen Andreas Norlén fasta på och meddelade senare på måndagen att onsdagens omröstning skjuts upp till fredagen.

Med andra ord har de inblandade parterna 48 timmar på sig att komma fram till en lösning på hur Sverige ska styras de kommande fyra åren.

Ansvaret vilar nu tungt på Stefan Löfven att hitta ett sätt att blidka Vänsterpartiet. Men störst ansvar har faktiskt Jonas Sjöstedt. Släpper V inte fram Löfven kommer partiet tillsammans med SD att knäcka den politiska mitten.

Ett sådant agerande underminerar möjligheten att styra Sverige och kommer att vara skadligt för landets utveckling för lång tid framöver.