Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sverige har fått en ny regering. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Överenskommelsens ord måste bli verklighet

Liberalerna och Centerpartiet måste vara liberala vakthundar.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Så stod han åter i talarstolen. På måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven sin regeringsförklaring och det lät i mångt och mycket som det gjort under den gångna mandatperioden. Den socialdemokratiska retoriken om det går bra för Sverige och att reform för reform förbättra landet är ett återkommande mantra.

Under Stefan Löfvens hittills fyra år som statsminister har det tyvärr inte skett så mycket som fört landet i rätt riktning. Det finns därför goda skäl att misstro Löfven. Men det finns en viktig skillnad mot tidigare.

Den nya S-MP-regeringen hämtar inte sitt stöd vänsterut utan går mot mitten. I och med den nya överenskommelsen, det så kallade Januariavtalet, mellan S, MP, C och L, kommer regeringens politik att göra en rejäl högersväng med en rad välkomna reformer, bland inom skatteområdet och på arbets- och bostadsmarknaden.

Löfvens regeringsförklaring låg precis i linje med den ingångna överenskommelsen och alla samarbetspartier kunde bocka av sina respektive hjärtefrågor.

Måndagens stora nyhet fanns i stället i vem som skulle bli statsråd i den ny regeringen. Många av de mest tongivande S-ministrarna fick förnyat förtroende, som finansminister Magdalena Andersson, utrikesminister Margot Wallström och justitieminister Morgan Johansson.

Anders Ygeman gör comeback medan regeringen får fem nya statsråd utan tidigare ministererfarenhet. Här får Halland representation i den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jennie Nilsson från Halmstad och med rötter från Hylte, som blir ny landsbygdsminister.

En ny statsministerperiod med Stefan Löfven är ingen önskesituation för en liberal. Men med målet att hålla SD borta från makten och för att få genomslag för liberal politik är ett samarbete över blockgränsen det bästa möjliga.

Från Liberalernas och Centerpartiets sida gäller nu att agera liberala vakthundar. Detta blir de två partiernas viktigaste uppgift under mandatperioden. Att säkerställa att regeringsöverenskommelsens ord blir till verklighet.