Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Centrumhandeln har det senaste året varit hett omdebatterad. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Är framtiden för Halmstads centrum mörk eller ljus?

I takt med ökad e-handel och mer extern handel kommer Halmstads centrum att se annorlunda ut i framtiden.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det är en dyster bild som tecknas av Halmstads centrum i Hallandsposten.

”På sikt kommer stadskärnans handel att dö ut”, säger Greger Petersson, vd för Fastighetsstaden, till HP (1/10).

Bakgrunden är att Fastighetsstaden tidigare ägt flera fastigheter i Halmstads centrum men att bolaget efterhand har sålt merparten av dem.

Den främsta anledningen till att Fastighetsstaden i stort har lämnat centrum är att det inte går att kombinera en levande citykärna med den externa handel som Halmstad har i form av Hallarna och Flygstaden, menar Greger Petersson. Han pekar också ut e-handeln som ett ständigt ökande hot mot handeln i centrum.

Greger Petersson ringar därmed in två trender som har en stark påverkan på cityhandeln i Halmstad – och i många andra svenska stadskärnor.

Det senaste året har debatten varit mycket livlig om utvecklingen av Halmstads centrum, framför allt i samband med att en butik har tvingats stänga. Den dominerande bilden är att det tar det längre och längre tid innan en ny verksamhet etablerar sig när en affär tvingas kasta in handduken. Känslan blir då att centrum långsamt dör ut.

Men allt ser inte dystert ut för Halmstads stadskärna, ett centrum har just fördelen av att vara central, en plats dit många tar sig och vill vara på. I dag är det dock oklart vilka verksamheter som ska finnas i ett centrum om detaljhandeln långsamt minskar.

Vad som händer i Halmstads stadskärna är en fråga som berör många kommuninvånare. Kanske ska ett centrum i första hand vara en mötesplats, eller en plats för fler uppskattade evenemang?

Hur agerar kommunen för att göra Halmstads centrum mer attraktivt och vad kan historien lära om den utvecklingen som lurar runt hörnet? Frågorna är många.

Den som vill höra mer om stadskärnans utveckling i Halmstad kan ta sig till Stadsbiblioteket på torsdag kväll den 3 oktober. Då hålls nästa samtal i serien ”Vi pratar om det” som den här gången har rubriken ”Halmstads centrum om 10 år”.

Medverkar i samtalet gör politikern Jenny Axelsson (C) som är ordförande för samhällsbyggnadsutskottet, Johan Adermalm, projektledare för Årets stadskärna 2020, samt Tomas Nilson som är universitetslektor i historia vid Högskolan i Halmstad. Undertecknad medverkar som samtalsledare.

Hur centrum ser ut om 10 år är givetvis en väldigt svår fråga att besvara. En sak är i fall säker, i takt med ökad e-handel och mer extern handel kommer Halmstads centrum att se annorlunda ut.

Den som kommer till torsdagens samtal får kanske veta mer framtiden för Halmstads centrum. Ser framtiden mörk eller ljus ut? Välkommen att lyssna, klockan 18 börjar samtalet.

LÄS MER: ”På sikt kommer handeln i stadskärnan att dö ut”