Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter avhoppet från politiken går Ann-Charlott Mankell nu vidare. Bild: Jari Välitalo
Efter avhoppet från politiken går Ann-Charlott Mankell nu vidare. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Mankells avhopp är en bomb i Halmstadpolitiken

En toppmoderat lämnar den politiska scenen i Halmstad, och lämnar efter sig många frågor. Det är nu dags för den politiska ledningen i kommunen att ta bladet från munnen och svara på frågorna om vad som hände när hemvårdsförvaltningens förre chef, Jennie Vidal, fick sparken mitt i en av de värsta kriserna för äldreomsorgen i Halmstad.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det finns tillfällen då det är viktigt att använda rätt ord för att beskriva det som sker. Toppmoderaten Ann-Charlott Mankells avhopp från Halmstadpolitiken är en bomb som briserar och som även sänder en chock genom den högsta kommunledningen.

En viktig orsak till Mankells avhopp är uppsägningen av Jennie Vidal som chef för hemvårdsförvaltningen, vilket skedde våren 2020.

”Jag tyckte det var hemskt när de gjorde sig av med Jennie Vidal och stod inte alls bakom beslutet. Efteråt kände jag mig som en svikare när jag inte tog strid för att få ut den sanna bilden”, säger hon i en längre intervju med Hallandsposten.

Ann-Charlott Mankell är både en tungviktare och veteran i Halmstadpolitiken. Det är alltså en väldigt erfaren politiker som nu helt lämnar den politiska scenen efter 20 år inom kommunpolitiken i Halmstad.

Mankell har i dag en rad olika förtroendeuppdrag, bland annat sitter hon i kommunstyrelsen. Men det är i sitt uppdrag som ordförande för hemvårdsnämnden hon är mest välkänd och ofta har uttalat sig i medier. Hemvårdsförvaltningen är en av de störta förvaltningarna inom Halmstads kommun med cirka 2 200 anställda.

För att förstå varför Mankell nu lämnar politiken måste vi backa bandet tillbaka till våren 2020. Situationen var då mycket pressad för Halmstads kommun, liksom för alla andra kommuner i landet på grund av den snabba smittspridningen av covid-19.

I inledningen av pandemin när smittotalen ökade snabbt var det från ett kommunalt perspektiv mycket diskussion om skolorna skulle vara öppna eller inte. I början av april hade fokus förflyttats till äldreomsorgen. När det uppstod brist på skyddsutrustning och smittan kom in på äldreboenden var det de allra sköraste i samhället som drabbades, och många fick sätta livet till.

Mitt i detta ansträngda läge fattade kommunstyrelsen den 21 april det dramatiska beslutet att entlediga hemvårdsförvaltningens chef Jennie Vidal från sin tjänst.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) motiverade detta med att det funnits samverkansproblem och brister i krisledningsförmågan.

”Vår sammantagna bedömning är att vi behöver agera nu, måste ha förtroende för ledningen i den här väldigt viktiga verksamheten, både till vardags och i kristider”, sa Jonas Bergman till HP.

Detta var en bild som även delades av kommundirektören Mattias Rossköld när han intervjuades av HP och han sa att det ”funnits brister i krisledningsförmågan som till slut har blivit så tydliga att de påverkat förtroendet” .

Men nu framträder en helt annan bild av händelseförloppet från Ann-Charlott Mankells vittnesmål, och det är inte bra för kommunledningens förtroende.

Mankell menar att Vidal fick sparken för att hon var en stark chef och att det finns stora likheter med när de tidigare cheferna för Hem och HFAB fick sparken, det vill säga Monica Karlsson och Catharina Rydberg Lilja. Att så många kvinnor i hög ställning har sparkats är i jämställdhetens namn verkligen allvarligt.

Vad som också är mycket graverande är uppgifterna om att man från kommunledningens sida skickat ut vilseledande uppgifter om varför Vidal fick sparken liksom försöken att internt inom Moderaterna stoppa kritiska insändare till HP från pensionärsorganisationer.

Hur kommer nu politikerna att svara på Ann-Charlott Mankells avhopp och orsakerna bakom det? Efter Hallandspostens granskningar den senaste tiden av HFAB och hur tidigare höga chefer har fått sparken har reaktionerna från de ledande politikerna uteblivit. Detsamma gäller tidningens avslöjanden om företaget D&D Hemtjänsts tvivelaktiga agerande gentemot Halmstads kommun. Det måste vara ett slut på tystnaden från rådhuset.

Efter den här bomben går det inte längre att tiga ihjäl problemen. Vad säger det politiska styret? Och vad säger oppositionspolitikerna?

Det är dags att lägga alla korten på bordet.