Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den unga generationen är illa rustad att möta vuxenlivet.  Bild: Nam Y. Huh
Den unga generationen är illa rustad att möta vuxenlivet. Bild: Nam Y. Huh

Cecilia Blomberg: Människans inneboende kraft

Lagom till mors dag släppte Benjamin Dousa, ordförande i Moderaternas ungdomsförbund, en fin och personlig hyllning till två viktiga kvinnor i sitt liv, sin mor och lärarinnan Janina, i form av boken Snöflingorna faller över Husby (Timbro 2018).

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Den bästa boken från en MUF-ordförande sedan Gunnar Hökmarks En ny giv för Sverige, lyder omdömet från Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Dousa har skrivit en rörande och självutlämnande bok med ett stort uns allvar, där han berättar om sin uppväxt, sin politiska övertygelse och hur den tagit form.

Dousa växte upp med sin ensamstående mamma i Husby. Fadern hade tidigt lämnat dem och flyttat till en medelsklassvilla med ny familj. Så de var bara två i familjen. "Det kan vara långt till Nacka från Husby, om strängarna har brustit och man inte vet hur man ska fästa dem igen", skriver Dousa om sin far.

När han gick i tredje klass slog mamman fast att han varken kunde tala eller skriva svenska ordentligt, men varken rektorn eller lärarna såg problemet som hon såg. I stället för att finna sig i omständigheterna tog hon saker i egna händer och letade upp en bättre skola då hon önskade en ljus framtid för sin son. Skolan fann hon vid Roslagstull.

Där mötte han läraren Janina, som också hon kom att spela en avgörande roll för Dousa. Med sin polska härkomst var Janina sträng och bastant, och helt obrydd om svensk konvenans. Hon struntade sålunda i det faktum att betyg inte fick ges till så unga barn, utan hade ett eget svart betygssystem för att hålla koll på elevernas kunskaper. Med moderns och Janinas hjälp fick Dousa andra förutsättningar att skapa sig en framtid än vad som erbjöds i Husby, och dem tog han vara på.

Benjamin Dousa går i sin bok till hårt angrepp mot vad han kallar sin generations snöflingor, med söndercurlade och lättkränkta unga. . Bild: Björn Lindgren/TT
Benjamin Dousa går i sin bok till hårt angrepp mot vad han kallar sin generations snöflingor, med söndercurlade och lättkränkta unga. . Bild: Björn Lindgren/TT

Dousa tror på människans inneboende kraft, och förkastar den identitetspolitik, offerkoftementalitet och narcissism som han menar är kännetecknande för stora delar av dagens unga. Han går till hårt angrepp mot vad han kallar sin generations snöflingor, med söndercurlade och lättkränkta individer som varken tycker sig behöva prestera eller ta ansvar. De anser sig vara stjärnor i sin egen rätt. Unika, ömtåliga och speciella. Framgång ska komma gratis, och misslyckanden är någon annans fel. De är ovilliga att ta kontrollen över sina egna öden och är sålunda illa rustade att möta vuxenlivet.

Klassresan som Dousa gjort från en pojke i Husby, som inte kunde ordentlig svenska, via Handelshögskolan och till politiken imponerar. Men den hade inte varit möjlig utan den driftiga modern som räddade honom från en dålig skola, och Janina som visade vägen både i studier och sociala koder.

Benjamin Dousa omtalas ofta som ett framtidsnamn för Moderaterna. Med den drivkraft som han hittills visat prov på finns alla möjligheter att förväntningarna ska slå in.