Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under ytan finns en mörk sida av Halmstad. Bild: Jari välitalo
Under ytan finns en mörk sida av Halmstad. Bild: Jari välitalo

Mattias Karlsson: Män måste sluta att köpa sex – först då upphör sexhandeln

I veckan har Hallandsposten publicerat en omfattande granskning av sexhandeln i Halmstad. Granskningen visar en annan sida av staden.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Hon var bara ett barn när hon började sälja sex i Halmstad, och det fortsatte i flera år. Män hämtade upp henne efter skolan och körde iväg. Intervjun med den i dag 26-åriga Cassandra Hedberg är drabbande, hur hon successivt drogs in i ett handlande som hon egentligen inte ville, att sälja sex till jämnåriga och äldre män.

Som om detta inte var nog så sökte hon hjälp, bland annat hos barn- och ungdomspsykiatrin, men hennes erfarenheter togs inte på allvar. I vuxen ålder har hon fått hjälp för att bearbeta de trauman som hon har fått av att ha sålt sex.

Berättelsen om Cassandra Hedberg visar tydligt på hur skadligt det är för kvinnor att sälja sex, de kan bli avhumaniserade. Ändå pågår sexhandeln ständigt, dag ut och dag in, i Halmstad och i alla andra städer i Sverige.

Det är män som köper sex. Det blev tydligt när HP:s reportrar lade upp en profil på dejtingappen Tinder med signaler om att den fiktiva kvinnan ”Sanna” ville sälja sex. Under de tio timmar som profilen var aktiv strömmade det in flera förfrågningar om att köpa sex. Detta händer här och nu – i Halmstad.

Det är olagligt att köpa sex i Sverige, det är till och med olagligt med försök till köp av sexuell tjänst. Tar polisen en man i samband med ett sexköp kan den misstänkte erkänna på plats, varför det då har blivit ett så kallat strafföreläggande med tillhörande böter. Men sedan augusti i år har minimistraffet för sexköp skärpts från böter till fängelse. Även om detta i de flesta fall bara leder till villkorlig dom visar det ändå med vilket allvar som lagstiftarna ser på sexköp. Frågan är bara om detta kommer att ge någon effekt ute i verkligheten.

Av de totalt nio artiklar som HP har publicerat finns det flera slutsatser att dra. Först och främst, det sker en omfattande sexhandel i staden, och många gånger utan att polisen har resurser att sätta dit sexköparna.

Under knappt fem års tid har 22 personer – alla män – lagförts för köp av sexuell tjänst eller försök till köp av sexuell tjänst i Halmstad. För 2018 och hittills i år, har ingen sexköpare lagförts; och ett fåtal 2019 och 2020. I stället är det 2021 som avviker stort med totalt 17 personer som har lagförts för sexköp. Förklaringen till det uppges vara att Halmstadpolisen hösten 2020 drog igång en riktad satsning mot sexhandeln, och som än i dag fortgår.

Slutsatsen är helt enkelt att när polisen gör en riktad insats fångas också fler sexköpare in. Varför inte någon blivit lagförd hittills i år vet polisen däremot inte.

Vad man också kan konstatera är att det är mycket resurskrävande att bedriva den spaning som behövs för att jaga sexbrottslingar. Och polisen kan i stort sett bara utreda den så kallade öppna sexhandeln, det vill säga den som sker med annonser på sexsajter. Vad som sker mellan personer som kommunicerar i andra kanaler är svårt att komma åt, även om man vet att det sker sexhandel via dessa kanaler.

Det är alltså olagligt att köpa sex – men inte att sälja. Det är så lagstiftningen ser ut, framför allt för att skydda kvinnor som säljer sex. Men att bara den ena parten gör sig skyldig i ett sexköp är inte helt oproblematiskt. Kvinnor som säljer sex och inte vill ha hjälp, lämnas nämligen helt vind för våg. En kvinna kan också direkt efter ett eventuellt tillslag fortsätta att sälja sin kropp. Och så länge som det finns en efterfrågan fortsätter sexhandeln.

Därför är det inte konstigt att poliser emellanåt ger uttryck för en uppgivenhet, det går ju helt enkelt inte att med krafttag motarbeta den olagliga sexhandeln om det hela tiden finns en marknad.

HP:s stora granskning av sexhandeln i Halmstad visar en annan, mörkare sida av staden som är ökänd för många. Det är viktigt att visa på det som faktiskt sker. Här har lokaltidningen en viktig roll att spela i att gå på djupet, och blottlägga vad som händer under ytan.

Det är när denna verklighet blir synlig som det kan ske en förändring – till det bättre. Till alla män som köper sex eller funderar på det, sluta med det. Till alla ansvariga politiker, se till att ge mer resurser till att bekämpa sexhandeln och till stöd för de kvinnor som vill sluta sälja sex. Att stillatigande se på hur kvinnor far illa av att sälja sex duger inte – vi kan bättre.