Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fulspel. LO:s senaste valfilm går till full attack mot Moderaterna och skyr inga medel.

Joakim Broman: LO:s lögner brutaliserar valrörelsen

I sin nya valfilm är LO skamlösa.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I Moderaternas Sverige får ingen bli äldre. Ingen får skaffa barn eller bli sjuk. Fasta anställningar avskaffas. Det är nästan fascinerande att se hur många lögner och glidande halvsanningar som LO hinner trycka in på mindre än två minuter i sin nya valfilm. 

Formen är noga uttänkt. I en slags filmad studiecirkel får LO-medlemmar ventilera sin oro över konsekvenserna av ett maktskifte. Det gör att replikerna får en skepnad av att vara helt legitima åsikter, sådant som vanligt folk säger vid frukostbordet eller på en parmiddag. Faktagranskningen är det inte så noga med i sådana situationer.

Sanningen är förstås att budskapen är noggrant formulerade för att göra så mycket skada som möjligt för Alliansen. Moderaterna ska bli nedsmetade med så många högerspökeåsikter att de omöjligen kan värja sig mot alla. 

Ulf Kristersson vill bestämma vad en gruvarbetare i Gällivare ska tjäna. Trots att det inte går att sänka skatten och bibehålla välfärden väljer Moderaterna det första.

En kvinna säger: “Om Alliansen kommer till makten, med Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen, kommer vi bli av med våra jobb.”

Genom en enda kort replik har man gjort Sverigedemokraterna till en del av Alliansen, och lyckats påstå att folk – exakt vilka framgår förstås inte – kommer att bli av med sina jobb.

Det är, för att tala klarspråk, fullständigt skamlöst. 

Här och där finns korn av sanning strategiskt utplacerade. Det är sant att Alliansen vill lagstifta om lägre löner för enkla jobb. Men i LO:s film följs detta påstående omedelbart av en diskussion om vad det skulle innebära för en ensamstående undersköterska att få sänkt lön med 30 procent.

Ingen har förstås påstått att undersköterska är en del av de enkla jobb som åsyftas, eller föreslagit att de ska få sänkt lön. Det vet LO, men de tvekar inte en sekund inför att påstå det i sin reklamfilm.

LO:s lögner är en brutalisering av valrörelsen som nog har få motstycken i svensk politik. Det enda rätta vore att dra tillbaka filmen och be om ursäkt för att den publicerades. Något sådant lär inte ske. Tvärtom kan vi förvänta oss en eskalerande kampanj. Det är bara april, och LO har redan satt ett nytt lågvattenmärke för valrörelsen.