Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många bensinstationer på landsbygden kämpar med lönsamheten, och nu kommer nya krav från myndigheterna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Många bensinstationer på landsbygden kämpar med lönsamheten, och nu kommer nya krav från myndigheterna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Hanna Marie Björklund: Landsbygdens småföretag krossas under regeltyngden

Ett nytt lagförslag om tankstationer fortsätter på den inslagna banan av att svälta ut svenska småföretag, vilket i praktiken också innebär att vi svälter ut mindre orter.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Efter ett förslag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) måste alla svenska tankstationer från den 1 juli 2022 byggas om ordentligt. Det är rörledningarna under marken som måste ”säkras mot rost”, vilket innebär att de behöver bytas ut eller förstärkas.

Poängen är att se till att ingen mack ska få problem med att ett rör börjar läcka ut explosiva vätskor i marken som kan orsaka en olycka.

Att gräva sig ner och byta ut en massa rör kan bli precis så dyrt som det låter, särskilt för enskilda mindre aktörer som inte sitter på några miljonbudgetar för investeringar. OKQ8 och andra stora kedjor har redan förberett sig, men för många enskilda näringsidkare är det en annalkande kris. Det kan finnas pengar att söka för den som vill göra investeringen, men de kan i så fall bara fås i efterhand.

Således kommer få banker vilja låna ut pengar som brygga till små aktörer. En lösning hade varit att staten beviljade särskilda investeringsstöd, när de nu tvingar fram investeringen, men något sådant förslag finns inte.

Samtidigt kan en enskild bensinmack vara en viktig livlina i glesbygden. Det handlar inte bara om möjligheten att tanka bilen – i vissa fall är de områdets enda närbutik. Dit man kan åka om man glömde köpa mjölk, eller för att hämta ut ett paket från posten.

På orter där allt större del av samhällets service lägger ner så kan den lokala macken vara en viktig knutpunkt. Någonstans har alla en gräns för hur långt bort vi står ut med att närmaste butik och bensinmack finns. Det blir en spik till i den kista som sakta men säkert sluts över flera små svenska samhällen.

När man konstaterat att det är på det viset, att många företag ute i små samhällen bommar igen, så kan man börja fundera på varför. En del av förklaringen är onekligen Sveriges höga trösklar för att bedriva verksamhet överhuvudtaget, varav denna nya lag är ett exempel.

Alla tankstationer måste givetvis se över sin utrustning, och kommer behöva byta ut material vid något tillfälle men det MSB vill göra nu är att tvinga alla att byta samtidigt. Det kan man tycka är en bra idé, bättre att ta det säkra före det osäkra! Men djävulen ligger i detaljerna och problemet är att vi staplar sådana ”bra att ha” åtgärder på varandra tills vi drunknar under tyngden av dem.

Denna lag är bara ett sådant exempel, det finns ett flertal andra. Reglerna för kassasystem, – hur litet företag du än har – och alla krav på planer, mot barnarbete och för jämställdhet, som även små företag måste låta upprätta och sätta i en pärm, oavsett om de har några sådana problem eller inte.

Det är högt och lågt men slutresultatet är att den totala regelbördan som svenska företag står inför, och de pengar dessa kostar, gör det svårt att bedriva affärsverksamhet i Sverige om det inte är en effektiv och högautomatiserad sådan, i en storstad.

Denna nya lag fortsätter på den inslagna banan av att svälta ut svenska småföretag, vilket i praktiken också innebär att vi svälter ut mindre orter. Frågan är om politiker verkligen vill det och är beredda på den politiska diskussion som det kan komma att innebära.