Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De felaktigt inköpta möblerna till nya Glänningeskolan i Laholm blev en mardröm för kommunen. Bild: Johan Svensson

Mattias Karlsson: Laholms politiker måste förvalta kommunens skattekronor bättre

Efter Maria Bronelius avhopp som ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Laholm är problemen med dåliga upphandlingar inte över. Nu måste de ansvariga politikerna ta sitt ansvar.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Varje ineffektivt använd skattekrona är en stöld från de fattiga.” Så lär socialdemokraten Gustav Möller ha sagt för över hundra år sedan. Uttalandet är lika aktuellt då som nu.

För de som är satta att förvalta andras pengar, som de gemensamma skattemedlen, är det viktigt att de används så effektivt och ändamålsenligt som möjligt. Annars är det faktiskt en stöld från de fattiga och från medborgarna. De folkvalda politikerna har med andra ord ett tungt ansvar som vilar på deras axlar. Detta gäller inte minst i Laholms kommun.

I veckan rapporterade Hallandsposten att Maria Bronelius (C) omedelbart avgår från posten som ordförande för barn- och ungdoms- nämnden i Laholms kommun. I en intervju med HP berättar hon om skälen för sitt avhopp.

”När man inte känner att man har tillräckligt förtroende från de andra partierna i kommunfullmäktige. Då tycker jag att nej, då kan jag lägga min energi på annat”, säger Maria Bronelius till tidningen.

Bakgrunden till förtroendekrisen är förra årets inköp av skolmöbler på 1,2 miljoner kronor till den nybyggda Glänningeskolan i Laholm, ett inköp som både var olagligt och bröt mot de interna upphandlingsreglerna.

Efter att skandalen rullades upp har kritiken mot Maria Bronelius varit mycket hård, både från partikollegor inom det politiska styret och från oppositionen.

Spiken i kistan blev troligen den revisionsrapport som presenterades i början av februari, och som inte var nådig i sin kritik av inköpet av möblerna. Det framgick också i rapporten att det inom kommunen inte finns tillräckligt med kunskap om vem som har rätt att upphandla.

Ett tungt ansvar för det olagliga inköpet av skolmöblerna vilar på Maria Bronelius. När kommunen förra våren gjorde en upphandling av möblerna överklagade det förlorande företaget kommunens beslut. I det läget svarade kommun- en med att avbryta upphandlingen och därefter, medvetet, göra en olaglig direktupphandling.

Det var Maria Bronelius som tog beslutet att avbryta upphandlingen, vad som sedan har skett är inte klarlagt eftersom det saknas dokumentation. Ändå är det uppenbart att det yttersta ansvaret faller på den som är ordförande för barn- och ungdomsnämnden, det vill säga Bronelius.

Det går att hävda att det olagliga inköpet av skolmöblerna inte har lett till några större förluster för Laholms kommun. Men då bortser man från ett viktigt faktum, man måste vara noggrann i varje led i hanteringen av de allmänna medlen. Detta är särskilt viktigt i just Laholm där upphandlingsskandalerna de senaste åren har radat upp sig som ett pärlband.

Maria Bronelius har nu tagit sitt ansvar och avgått som ordförande. Det var rätt beslut. Men för den skull är inte problemen över för kommunen.

De ansvariga politikerna i Laholm måste nu ta sitt ansvar och säkerställa att det blir ett slut med upphandlingsskandaler i kommun- en. En viktig första åtgärd bör vara att skapa en tydlighet om vem som har rätt att upphandla. Har man internt inte den kunskapen ökar givetvis risken att det blir fel.

Till sist så måste politikerna lägga detta på minnet: Varje skattekrona som inte används på bästa sätt är en stöld från medborgarna.