Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Heter Laholms nästa kommunråd Roland Norrman? Bild: Henrik Williamsson
Heter Laholms nästa kommunråd Roland Norrman? Bild: Henrik Williamsson

Mattias Karlsson: Laholms framtid finns i mittenpolitiken

Håller Roland Norrman sig kvar på mittfältet finns det goda möjligheter för honom att bli kommunstyrelsens ordförande i Laholm.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det sex partier breda minoritetsstyret i Laholm backar. Det är en enkel och första slutsats av valet till kommunfullmäktige i Laholm. Det var förvisso på förhand givet eftersom ett av de sex partierna inte ställde upp i valet, nämligen Trygghetspartiet.

Men totalt tappar också det politiska styret ett mandat av de fem partier som är kvar, nämligen Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Trots mandatförlusten finns det ändå relativt goda möjligheter att fortsätta att styra i minoritet med tanke på att de fem partierna samlar ihop 19 av fullmäktiges 41 mandat.

Men detta gäller bara om det preliminära resultatet, som blev helt klart på onsdagen, står sig.

Under den här mandatperioden är det Centerpartiets Erling Cronqvist som har varit kommunstyrelsens ordförande, eftersom partiet blev något större än Moderaterna efter förra valet. Nu är rollerna omvända, vilket lär innebära att det är M:s listetta Roland Norrman som sitter i förarsätet när det nu ska bildas ett nytt politiskt styre. Förvisso är Moderaterna bara det tredje största partiet efter Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna som båda får drygt 19 procent, och därmed åtta mandat vardera.

Valets stora vinnare är annars Medborgerlig Samling som kniper två nya mandat och får totalt fyra medan Laholmspartiet tappar och går från tre till ett mandat. Centerpartiet förlorar ett mandat till sex fullmäktigeplatser medan Kristdemokraterna vinner ett nytt och därmed får tre mandat. Övriga partier – L, MP och V – ligger kvar på samma antal mandat.

För att styra Laholms kommun behövs det samarbete, och ett brett sådant. De senaste mandatperioderna har det varken till höger eller till vänster funnits en grund för ett politiskt styre. Det är därför som det är naturligt att ta sikte på mittenpolitiken när det nya styret ska formeras.

Hur har då Samverkan Laholm skött sig? Ser man tillbaka till den gångna mandatperioden så är det en sak som sticker ut, nämligen avsaknaden av skandaler. Om mandatperioden dessförinnan hade många återkommande skandaler som tvivelaktiga upphandlingar, chefsavhopp eller pengarullningar i beachvolleyturnering så har det varit betydligt lugnare de senaste fyra åren. En skandalös mandatperiod har följts av en mer skandal-lös period.

Att de sex partierna i Samverkan Laholm dessutom fick igenom fyra raka budgetar i minoritetsställning är också något av en bedrift. Därför borde det finnas bra förutsättningar för att fortsätta den inslagna vägen med ett minoritetsstyre i mitten. Bollen ligger hos Roland Norrman, håller han sig kvar på mittfältet finns det goda möjligheter för honom att få den åtråvärda posten som kommunstyrelsens ordförande i Laholm.

Några viktiga hållplatser på färden framåt för Laholm är att fortsätta kampen för att persontågen på Markarydsbanan kommer igång tidigare och att satsa på att fler elever från kommunens skolor lämnar grundskolan med godkända betyg. En bättre skola och en utökad kollektivtrafik är en bra grund att bygga Laholms framtid på.