Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccin. Snart öppnar vaccinationen upp för ungdomar i åldern 16-17. Åtminstone om deras föräldrar skriver under på det. Bild: Johan Nilsson/TT
Vaccin. Snart öppnar vaccinationen upp för ungdomar i åldern 16-17. Åtminstone om deras föräldrar skriver under på det. Bild: Johan Nilsson/TT

Hannes Sjöberg: Låt inte barnen lida för föräldrars trångsynthet

När vaccinationen öppnar upp för ungdomar under 18 uppstår ett problem när de inte är myndiga. Ska deras föräldrar kunna hindra att de får vaccin mot pandemin?

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Inom kort öppnar vaccinationen upp för åldersklassen 16–17 och ett nytt vaccinationsproblem har uppstått. Ungdomarna som det rör sig om är under 18 och därmed inte myndiga. Region Halland har bestämt att de ungdomar som vill vaccinera sig kommer att behöva ha med sig ett underskrivet godkännande från sina vårdnadshavare.

Om tonåringen inte har sina föräldrars godkännande så ska man kunna vaccinera sig ändå. Men då ska man försöka bedöma mognadsgraden hos personen i fråga för att avgöra om den kan få vaccin ändå.

Sverige har ett internationellt sett stort förtroende för vården och en väldigt hög vaccinationsvilja. Men trots det så finns det ändå ett gäng, ursäkta uttrycket, fåntrattar som vänder sig emot vaccin.

Det handlar inte om spädbarn som inte kan uttrycka sin egen vilja så att föräldrarna behöver bestämma åt barnet. När man är 16–17 år gammal så har man redan rätt att ta många beslut själv.

Man har redan valt vilken utbildning man vill gå på gymnasiet, ett beslut som i hög grad påverkar hur resten av livet kommer att se ut. Många arbetar på kvällar och helger och somliga har redan flyttat hemifrån för att gå gymnasiet på annan ort.

När det kommer till medicinska beslut så får man redan innan man är myndig hämta ut preventivmedel utan sina föräldrars godkännande. Det är helt enkelt oproportionerligt att när det kommer till vaccin får de inte bestämma själv.

Hur ska Region Halland bestämma på plats hur mogen en person är? Region Uppsala som inte kommer att kräva godkännande av vårdnadshavare utan endast kommer basera det på mognadsgrad uppger att det kan komma att handla om de kan följa instruktioner.

Kan man sitt personnummer, kommer i tid och har på sig ett munskydd så är man tillräckligt mogen för att få vaccin verkar det som. Om inte, blir man utan då?

Om man i Halland glömmer lappen hemma, är det ett tecken på omognad? Vi har alla varit tonåringar, ibland hänger helt enkelt inte huvudet med. Det betyder inte att man borde förvägras ett vaccin.

Region Halland bör tänka om, låt tonåringar få vaccinera sig på samma sätt som vi som är myndiga har fått göra. Det ska vara enklare att få ta sitt vaccin än att klämma en finne i pannan.

Man kan inte bestämma vem ens föräldrar är, och halländska ungdomar vars trångsynta föräldrar vägrar skriva på lappen ska inte behöva leva under en arvsynd.