Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Onödigt merarbete. Den optiska sorteringen av avfallspåsar på Hems anläggning på Kristineberg. Bild: Roger Larsson
Onödigt merarbete. Den optiska sorteringen av avfallspåsar på Hems anläggning på Kristineberg. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Låt det inte bli fyra förlorade år till med den gröna påsen

Snart fyra år efter att den gröna påsen för matavfall infördes kan fortfarande inte alla Halmstadbor använda den på rätt sätt. Problemen har varit för många. När inte systemet fungerar för användarna behöver Hem tänka om.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Alla kommuninvånare i Halmstad lär känna till den, men alla kan inte använda den. Det handlar så klart om den gröna påsen för matavfall. Fyra år efter att påsen infördes kantas den fortfarande av stora problem och Hem, Halmstad energi och miljö, ligger långt från de målsättningar man har satt upp. Frågan är om det inte på allvar är dags att tänka om, och slänga den gröna påsen i soptunnan.

Nyligen uppmärksammade Hem och Hallandsposten att det snart är fyra år sedan den gröna påsen för matavfall infördes i Halmstads kommun.

Av HP:s artikel framgick det att 70 procent av allt matavfall i kommunen inte återvinns utan går till förbränning. Omvänt innebär det att 30 procent av matavfallet i dag sorteras rätt, men det är mycket långt från målsättningen Hem hade satt upp från början. Efter ett år var målet 40 procent; nästan tre år senare har man inte ens nått upp dit.

Det var sommaren 2017 som den gröna plastpåsen infördes i Halmstad. Systemet bygger på att invånarna sorterar sitt matavfall i den gröna påsen och sedan slänger den tillsammans med andra påsar för restavfall. Sedan sorteras matavfallspåsarna ut i en optisk anläggning och går till att antingen bli en slurry som kan återföras till åkermarken eller bli biogas. Det var i alla fall tanken. Men i praktiken har det inte blivit så, framför allt för att det slängs för mycket annat i de gröna påsarna.

Detta ledde till att Hem hösten 2019 tvingades fatta ett drastiskt beslut att inte längre sortera påsarna från flerfamiljshus och i stället skicka allt till förbränning. Det är en starkt bidragande orsak till att så lite av matavfallet i dag sorteras ut i kommunen.

Sedan dess har Hem dock börjat öppna upp för matavfallssortering från vissa flerfamiljshus genom att införa separat kärl där den gröna påsen slängs. Det har också gett positivt resultat. Men i dag är det ändå så att Hem har tre olika system för avfallshanteringen, det är inte bra.

Det är bakvänt med hanteringen av den gröna påsen. Medborgarna sorterar sitt avfall i hemmet i två olika påsar, matavfallet i en grön påse och restavfallet i en annan påse. Sedan blandas alla påsarna i samma behållare för att sedan sorteras på nytt i den optiska sorteringen på Hems anläggning på Kristineberg. Att blanda de sorterade påsarna skapar onödigt merarbete och känns inte effektivt. Det är som att gå över Nissan efter vatten.

Det är också talande att i de flerfamiljshus där man har infört separata kärl för den gröna påsen har det också fungerar bättre än tidigare. Det är inte medborgarna det är fel på utan systemet.

På det hela taget kan man säga att det varit fyra misslyckade år med den gröna påsen. I stället för att lappa och laga en från början problematisk avfallslösning behöver Hem göra ett omtag och börja utreda andra sätt att återvinna matavfallet. En enkel lösning är att lära av andra kommuner, inte minst från de många kommuner där man har en brun påse för matavfall och med ett mycket gott resultat. Svårare än så behöver det inte vara.

Detta blir något för Hems nya vd Håkan Kånge att ta tag i. Hellre förr än senare. Känslan av att som medborgare göra rätt för sig i det lilla och bidra till ett mer hållbart samhälle ska inte underskattas. Men för många Halmstadbor i lägenheter är detta inte möjligt i dag. Gör om och gör rätt.

Låt inte fyra misslyckade år med den gröna påsen följas av ytterligare fyra misslyckade år.