Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf på väg mot torgmötet på Stora torg i Halmstad. Bild: Jari välitalo
Annie Lööf på väg mot torgmötet på Stora torg i Halmstad. Bild: Jari välitalo

Mattias Karlsson: Låt aldrig hat och hot mot politiker få vinna

När Annie Lööf på fredagen mötte väljare på Stora torg i Halmstad visade hon stort mod i att inte vika undan för hat och hot. Det är en viktig markering för öppenhet och demokrati.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Den svarta bilen anländer till Stora torg och ut stiger Centerledaren Annie Lööf. Hon går med säkra steg över torget mot Centerpartiets valstuga och hälsar på folk. Hon stannar till hos ett par och skakar hand innan hon kommer fram till sina partikollegor.

Detta borde inte vara något att förundras över, det är så här demokratin ser ut, att politiker och väljare kan mötas, särskilt så här nära valet.

Men Annie Lööfs möte med väljarna i Halmstad sker dagen efter att det blivit känt att hon var en tilltänkt måltavla för Theodor Engström, den misstänkte mördaren under Almedalsveckan.

”Det var oerhört omskakande att få veta att jag var föremål för detta, men nu blir det än viktigare att stå upp för de värderingar kring medmänsklighet och tolerans som jag och partiet har”, säger Annie Lööf i en intervju med HP i dagens tidning.

Att politiker kan möta väljarna på det här sättet är något av demokratins livsluft. Motsatsen är nämligen förfärlig, och skulle öka avståndet mellan de förtroendevalda och medborgarna. Därför är det så viktigt att hela tiden stå upp för det öppna samhället där alla ska ha rätt att uttrycka sina åsikter utan att det möts av hat och hot, och än värre dödligt våld.

Framför Centerpartiets valstuga på Stora torg intervjuas sedan Centerledaren av partiets toppkandidat i kommunvalet i Halmstad, Victor Rundqvist. Det blir frågor om stort och smått, och med fokus på Centerpartiets hjärtefrågor som den gröna omställningen, förnyelsebar energiproduktion och bättre villkor för småföretagare. På torget finns det både partifolk och nyfikna åhörare. På plats finns så klart också Säpo-vakter och flertalet poliser, vilket är ett nödvändigt ont för att i händelse av något oväntat eller hotfullt kunna ingripa.

Vi lämnar Stora torg och backar bandet till i början av juli och förflyttar oss till Almedalsveckan på Gotland, en arena som verkligen är en slags sinnebild för öppenhet. Under den så kallade politikervecka i Visby kan politiker och allmänhet mötas i dialog med varandra om det så är på seminarier, tal eller torgmöten.

Men tyvärr överskuggades årets upplaga av Almedalen på Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner. Strax efter mordet greps 33-årige Theodor Engström som misstänkt för knivskärningen, ett dåd som han har erkänt. Han har sedan dess suttit häktat och är misstänkt för terroristbrott genom mord.

Precis i anslutning till mordplatsen skulle Annie Lööf hålla en presskonferens, som av förklarliga skäl blev inställd. På torsdagen blev det känt att även Lööf var en tänkt måltavla för Engström, och därmed är även hon ett brottsoffer. Hon har också tilldelats ett målsägandebiträde. Den rättsliga processen ska nu givetvis ha sin gång, men att en partiledare varit en måltavla är oerhört allvarligt och manar till både eftertanke och handling.

Det är tyvärr så att politiker och förtroendevalda på senare tid har fått utstå mer hat och hot. Detta är en tragisk utveckling som vi alla har ett ansvar att bryta. Det är också väl känt att Annie Lööf är av de partiledarna som har varit särskilt utsatt, inte minst från högerextrema krafter.

Terrorforskaren Hans Brun säger i en intervju med TT att Annie Lööf tillhör en grupp politiker som länge har ”demoniserats i högerradikala kretsar”, och att detta ökar risken för att utsättas för dödligt våld.

”Vad man säger spelar roll. När det gäller ensamagerande tycks de ha en tendens att ta till sig debatten och göra om den för att tillfredsställa sina egna behov”, säger Hans Brun.

Därför ligger det i allas intressen att verkligen markera mot det hot och hat som politiker och andra samhällsdebattörer kan möta.

Vi vänder tillbaka till Stora torg i Halmstad och Annie Lööfs torgmöte. En stund in i intervjun får hon en något överraskande fråga från Victor Rundqvist:

”Vad skulle du ta med dig till en öde ö?”

”En båt”, kommer svaret kvickt från Centerledaren, och lägger till att hon då kan ta sig därifrån.

”Smart, det hade jag inte tänkt på”, svarar Victor Rundqvist.

Se där på den stora vikten av att människor möts, lösningen på dina problem kan någon annan ha.

Det är också ett uppdrag som våra politiker har, att komma med lösningar på de problem som kan uppstå i ett gemensamt samhälle. Därför är det så viktigt att stå upp för vårt öppna samhälle så att människor kan mötas och byta åsikter med varandra.

Låt därför Annie Lööfs stadiga steg över Stora torg vara en markering för att vi aldrig får vika undan för hat och hot. Det är i mötet mellan människor som vi kan utveckla vårt samhälle till det bättre.