Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Örjans vall kan ge plats för ett nytt bostadsområde – Örjansstaden? – om M och S får som de vill. Bild: Jari Välitalo
Örjans vall kan ge plats för ett nytt bostadsområde – Örjansstaden? – om M och S får som de vill. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Låt Örjans vall bli nytt hem för framtida Halmstadbor

Moderaterna och Socialdemokraterna är öppna för att det kan spelas boll på Sannarp i framtiden, och därmed vill frigöra Örjans vall-området för nya bostäder. Det är välkommet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Den allsvenska säsongen avslutades ytterligt snöpligt för Halmstads BK med degradering till Superettan. Men det får inte hindra framtidstron på att laget ska tillbaka där det hör hemma – i den högsta fotbollsligan. Därför är det mycket positivt att man från bollklubbens sida visar upp en enig linje att laget ska upp igen så snart som möjligt.

Även utanför fotbollsplanen tar HBK sikte på framtiden, och driver på för att få till en ny arena på Sannarp. Omvänt vill fotbollsklubben alltså lämna Örjans vall och låta området utmed Nissan omvandlas till ett nytt bostadsområde med plats för uppemot 2 000 bostäder.

Denna nygamla idé lanserade HBK för precis ett år sedan, och nu i veckan har klubben vunnit en liten med viktig delseger utanför fotbollsplanen när kommunens samhällsbyggnadsutskott tog beslut om att inkludera Örjans valls-området i en revidering av bostadsförsörjningsprogrammet, vilket HP rapporterat om.

”Vi tycker att det är av sådan vikt och vill gärna se att det här området utvecklas med bostäder”, säger Christofer Lundholm (M), ledamot i samhällsutskottet, till HP.

Det var också Moderaterna som tillsammans med Socialdemokraterna drev igenom att Örjans vall ska ingå i bostadsförsörjningsprogrammet. Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen för beslut senare i januari.

Det var som sagt för ett år sedan som HBK tillsammans med byggföretaget MTA blåste liv i frågan om att bygga nya bostäder på Örjans vall och bygga en ny fotbollsarena på Sannarp. Enligt förslaget till kommunen skulle 2 000 nya bostäder utmed Nissan kunna finansiera en ny arena på 250 miljoner kronor på Sannarpsområdet.

Då lät både kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) och kommunrådet Stefan Pålsson (S) meddela att det var en spännande idé. Frågan aktualiserades på nytt under hösten när M och S gjorde en gemensam sak och lyfte in Örjans vall i arbetet med att fram en ny översiktsplan.

Men det är som kommunens tjänstepersoner konstaterar inte oproblematiskt med nya bostäder på Örjans vall, dels finns risker för framtida översvämningar, dels utmaningar med hur den ökade trafiken ska hanteras. Men som Jonas Bergman sa på en presskonferens om översiktsplanen i början av den gångna hösten:

”Det är 2021, nog fasen kan man lösa det här. Vi kan inte lova att det går, men vi vill ändå testa och se om man testa olika lösningar.”

Politik är som bekant att vilja, och det är precis vad som behövs för att utveckla en kommun.

Halmstad är en attraktiv kommun. Hit vill många flytta, både i dag och i framtiden. Därför måste det ges mer plats för både nya och nuvarande kommuninvånare. Det nya förslaget till översiktsplan som fullmäktige ska ta beslut om i vår tar höjd för detta genom att peka ut en rad områden där det kan byggas nya bostäder.

Även om Örjans valls-området inte klart och tydligt ingår som ett nytt bostadsområde i översiktsplanen finns det ändå en möjlighet för nya bostäder i det liggande förslaget, ett projekt som Moderaterna och Socialdemokraterna alltså lyfte in i i planen.

Det visar tydligt att de två partierna håller dörren öppen för att det kan byggas en ny fotbollsarena på Sannarp, och därmed vill frigöra området vid Nissan för nya bostäder. Det är välkommet. Förhoppningsvis hakar fler partier på den passningen, för det spelas helt klart bättre boll på Sannarp i framtidens Halmstad.

LÄS MER: Det spelas bättre boll på Sannarp i framtidens Halmstad