Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Riksdagen sa nej till Stefan Löfven som statsminister. Bild: Claudio Bresciani/TT

Lång färd mot en ny regering

Det finns ingen anledning för talmannen att vila på hanen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Strax efter halvtio var det klart. I fredagens statsministeromröstning sa som väntat riksdagen nej till Stefan Löfven. Därmed kvarstår det regeringslösa tillstånd Sverige befinner sig i sedan valdagen den 9 september.

Av de inledande anförandena från partiledarna blev det tydligt att det låsta läget i svensk inrikespolitik kvarstår. Ändå har den gångna veckan varit dramatisk.

Fyra partier, S, MP, L och C, har haft långtgående förhandlingar om ett regeringssamarbete och allt tycktes vara klart när Annie Lööf i måndags kallade till presskonferens. Centerledaren meddelade då att hennes parti säger nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter det beskedet var det naturligt att även Liberalerna drog sig ur det politiska samarbetet.

Det mesta tyder på att S och C har rykt ihop i frågan om turordningsreglerna. Där Centern vill se en uppluckring av arbetsrätten håller Socialdemokraterna fast vid det nuvarande systemet där arbetsmarknadens parter kommer överens. Precis här går en viktig konfliktlinje i svensk politik. Är det de som har arbete som ska premieras eller de som står utanför? Kan denna knut lösas finns en öppning till en ny mittenregering.

På pappret rycker nu ett extraval allt närmare, även om det i dagsläget är osannolikt.

Det är inför en eventuellt fjärde statsministeromröstning som allt ställs på sin spets. Det är denna avgörande omröstning som på allvar kan lösa upp den förlamning som Sverige nu upplever i regeringsfrågan.

Därför finns det ingen anledning för talmannen Andreas Norlén att vila på hanen utan i stället föreslå en tredje omröstning så snart som möjligt. Helst före jul.

Sverige har väntat länge nu på en ny regering.