Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det politiska styret, Framtid Hylte, höll ihop på tisdagens kommunfullmäktigemöte i Hylte. Bild: Isabel Bark

Mattias Karlsson: Lång dags färd mot ett nytt år för Hylte

Framtid Hylte tar ansvar för kommunens framtid.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det finns stora förslag och det finns små förslag. På tisdagen hade kommunfullmäktige i Hylte att ta ställning till om man ska utreda fikakostnaden för de kommunala nämnderna. Gissa var det förslaget hör hemma. I papperskorgen. Det blev också utfallet.

Totalt hade kommunfullmäktige att behandla ett 80-tal yrkanden från Sverigedemokraterna, alla flitigt upplästa av partiets gruppledare Stina Isaksson. Förslagen handlade om vitt skilda satsningar med oklar finansiering blandat med populistiska besparingar, till exempel på politikernas arvoden. Det var ett sammelsurium som saknade både hjärna och en kärna.

Demokrati kan vara ett mödosamt arbete. Förutom den utdragna processen med alla yrkanden från SD blev fullmäktigemötet försenat i över en timme på grund av att protokollet från kommunstyrelsens möte tidigare under dagen inte var klart. Dessutom blev det rejält kyligt i fullmäktigesalen i Forum när ventilationen gjorde sitt jobb. Trots dessa utmaningar lyckades fullmäktiges ordförande Micael Arnström (S) hålla rösten vid liv och genomföra sitt uppdrag i demokratins tjänst.

Så över till förslag som betyder något, nämligen orsaken till det var kallat till ett extra kommunfullmäktige precis innan året lider mot sitt slut. Vid förra sammanträdet återremitterades ett förslag om en organisationsförändring inom kommunen. Därmed föll en viktig finansiering av den justerade budgeten för nästa år som det politiska styret Framtid Hylte lagt fram. Budgetförslaget återremitterades också, liksom ett förslag till en ny investeringsbudget.

Var fullmäktigemötet skulle hamna rådde det aldrig någon tveksamhet om. Framtid Hylte har egen majoritet, och det politiska styret höll ihop hela vägen. Därmed klubbades både den organisationsförändring som föreslagits, den justerade budgeten samt investeringsbudgeten på 100 miljoner kronor som ska gå till fyra separata projekt i kommunen.

Hylte kommun har ställts inför stora utmaningar de senaste åren, framför allt i att man tappat mycket statliga bidrag. Å andra sidan tillförs kommunen också nya medel från staten och genom flera åtgärder frigörs nu 37 miljoner kronor extra som nämnderna tillförs nästa år, framför allt skolan. Framtid Hylte visar nu att man tar ansvar för framtiden.

För att sammanfatta tisdagens fullmäktige, en sammanhållen politik som tar ansvar för helheten är alltid att föredra framför en lång rad av meningslösa yrkanden som saknar fokus.