Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Halmstads största oppositionsparti, här företrätt av kommunråden Stefan Pålsson och Krissi Johansson, går nu till storms mot Alliansen – mitt i den värsta krisen på decennier. Bild: Jari Välitalo
Halmstads största oppositionsparti, här företrätt av kommunråden Stefan Pålsson och Krissi Johansson, går nu till storms mot Alliansen – mitt i den värsta krisen på decennier. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Lägg ner de politiska stridsyxorna i Halmstad

I stället för att gräva skyttegravar borde Halmstads politiker lyfta fram det man kan komma överens om. Här faller ett tungt ansvar på det största oppositionspartiet.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Mitt i den värsta krisen på mycket länge har det blåst upp till politik strid i Halmstads kommun. Det handlar givetvis om coronaviruset och vilka ekonomiska konsekvenser den pågående krisen får för den kommunala ekonomin.

För att tidigt förekomma problemen bjöd det politiska styret i Halmstad, Alliansen, in övriga partier till ett samarbete om nästa års budget. Gensvaret blev minst sagt svalt. Tre av fyra oppositionspartier tackade nej, det vill säga S, V och MP.

Nu meddelar Alliansen att de går vidare i samtalen med det parti som tackat ja, nämligen Sverigedemokraterna. Det har fått Socialdemokraterna att gå i taket och mena att Alliansen nu sviker sina väljare.

Detta väcker så klart flera frågor. Är det verkligen så klokt för Alliansen att inleda ett samarbete med SD? Och vem bär egentligen ansvaret för att få fram något som liknar en gemensam budgetprocess?

Halmstads kommun omsatte förra året cirka fem miljarder kronor. Det är väldigt mycket pengar, men så har kommunen också ansvar för stora delar av det som vi kallar för välfärdens kärna, som skola och omsorg. Men en kommun har även ett ansvar för bland annat gator, torg, renhållning, vatten och avlopp, samt det kommunala planarbetet.

En kommun ser alltså till att väldigt många hjul i samhället snurrar. När det inträffar en allvarlig kris är det därför viktigt att säkerställa att de kommunala verksamheterna fungerar, och gör så över tid.

Den nu pågående coronakrisen är just en sådan händelse. Krisen påverkar en kommun negativt genom ökade utgifter och högst troligt med minskade skatteintäkter. Visserligen har regeringen utlovat extra statsbidrag, motsvarande 104 miljoner kronor för Halmstads del, men det finns mycket som pekar på att de pengarna inte kommer att räcka på långa vägar när krisen väl ska summeras.

För drygt två veckor sedan bjöd Alliansen in de övriga partierna för samtal om att ta fram en gemensam budget, eller vad som bättre kan beskrivas som en samlingsbudget. Denna inbjudan kom först i form av en debattartikel på HP Debatt (27/3).

Svaret blev synnerligen svalt, inte minst från det största oppositionspartiet, det vill säga Socialdemokraterna. En budget kan aldrig vara opolitisk, lät man meddela, och ville skjuta upp budgetbeslutet till hösten. När beskedet nu kommit från Alliansen att man går vidare i samtalen med SD blev svaret än mer beskt från S.

Politik är det möjligas konst. Vill man ta budgeten senare i år, så går det. Vill man ta budgeten tidigare i år, så går det. Däremot finns en poäng att i ett mycket ansträngt läge visa upp en politisk enighet.

Att Alliansen nu väljer att inleda samtal med Sverigedemokraterna är givetvis mycket problematiskt. Under innevarande mandatperiod har SD inte på något sätt agerat ansvarsfullt utan har gjort allt för att skapa största möjliga oreda i Halmstadpolitiken.

Därför lovar det inte gott att Alliansen nu måste samarbeta med SD; förr eller senare lär Sverigedemokraterna också inse det uppenbara, att nästa års budget till stor del lär handla om tuffa prioriteringar, läs nedskärningar, i de kommunala verksamheterna. Det är därför högst troligt att när det väl gäller att ta ansvar kommer SD att fega ur.

Att politiker ska företräda sina väljare är givetvis en självklart. Men de folkvalda har också ett ansvar att agera för det allmännas bästa. Den nuvarande coronakrisen är ett sådant tillfälle då det är dags att lyfta sig över den partipolitiska horisonten och ta ett gemensamt ansvar för Halmstad.

Men än har inte det största oppositionspartiet visat att man är villig att ta ett steg framåt. Uppmaningen är kort och gott till Socialdemokraterna i Halmstad, lägg ner stridsyxorna och visa att ni vill och kan ta ansvar för kommunens mycket svåra läge. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett samarbete som omfattar hela budgeten eller sträcker sig över en längre tid.

Vad som behövs är en enighet i de stora dragen om hur Halmstads kommun bäst kan komma ur den svåra coronakrisen, både för välfärdens och företagens skull, och i slutändan för medborgarnas bästa.

Den signalen om enighet behöver skickas ut nu – inte till hösten.

LÄS MER: Alliansen samarbetar med SD om budget

LÄS MER: S sträcker ut en hand – vill styra ihop med L och C

LÄS MER: Ett gemensamt ansvarstagande för Halmstad

LÄS MER: En budget handlar alltid om prioriteringar