Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Enad front mot coronaviruset. På fredagen hölls en presskonferens med representanter från flera svenska myndigheter. Från vänster statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Olivia Wigzell, Socialstyrelsen, Anneli Bergholm Söder, MSB, Catarina Andersson Forsman, Läkemedelsverket och Björne Olsson, Arbetsmiljöverket. Bild: Anders Wiklund/TT

Mattias Karlsson: Kunskap är ett botemedel mot ryktesspridning

Det finns ingen anledning till större oro för coronaviruset i Sverige. Ändå manas till extra försiktighet vad gäller utlandsresor och den personliga hygienen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Ännu en dag har passerat i dessa coronatider. Som ett svar på läget i landet och i omvärlden sammankallade Folkhälsomyndigheten på fredagen den nationella pandemigruppen, som innehåller representanter från flera myndigheter

”Vi har ingen smittspridning i samhället. Det är inte ett pandemiskt läge här. Men vi har ändå beslutat oss för att skruva upp planeringen”, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

Den senaste veckan har antalet bekräftade fall av covid-19, som virussjukdomen heter, stigit kraftigt i Sverige. På fredagen var antalet smittade uppe i 136 personer. Men som statsepidemiologen Anders Tegnell sa på pressträffen så speglar detta läget i Italien och sportlovsresandet dit under förra veckan. Tegnell räknar också med färre fall av antalet smittade från Italien den kommande veckan eftersom inkubationstiden börjar gå ut.

Trots den snabba utvecklingen av antalet smittade i Sverige är den samlade bilden faktiskt att de svenska myndigheterna både har koll på läget och snabbt kan sätta in mer åtgärder vid behov.

I sociala medier har det däremot låtit annorlunda den senaste tiden, inte minst från flera högerdebattörer som haft ett alarmistiskt tonläge, dels om sjukdomens förväntade spridning, dels om att varken myndigheter eller regering gör tillräckligt för att hindra smittspridningen.

Men i det här läget gäller det faktiskt att hålla huvudet någorlunda kallt. I nuläget finns det alltså ingen allmän smittspridning inom landet utan den absoluta merparten som är smittade av coronaviruset i Sverige har fått sjukdomen utomlands. Att i det läget göra som till exempel den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, som på Twitter pumpar på med alarmism, kan orsaka mer skada än nytta. Det är inte ökad oro som Sverige behöver nu, utan sans och balans. Det hör dessutom till saken att för den absoluta merparten som smittats är symtomen inte allvarliga.

Förutom att myndigheterna nu arbetar aktivt för att förhindra smittspridningen i samhället bör var och en också se till att motverka den ryktesspridning som förekommer. Det har förvisso framförts kritik mot att myndigheter och regioner haft dubbla budskap, men det är ändå tydligt att samsynen mellan samhällets olika aktörer nu är större. Det bådar gott inför vad som komma skall, oavsett hur sjukdomen kommer att utvecklas i Sverige och i världen.

I Halland tycks läget också vara under kontroll. Än så länge har länet varit helt förskonat från coronaviruset. Som Hallandsposten rapporterar har Region Halland genomfört drygt 100 provtagningar och ännu har ingen hallänning testats positivt för covid-19.

Men läget kan snabbt ändras med tanke på att Halland gränsar till län med flera smittade, Västra Götaland i norr och Skåne i söder.

Hallandsposten rapporterar också om hur det går till att ta ett coronaprov i Halmstad. Det är en konkret och informativ beskrivning som förhoppningsvis kan ha en lugnande effekt på de som är oroliga. Kunskap är också ett bra botemedel mot ryktesspridning.

En sak som är slående i rapporteringen om de svenskar som har blivit smittade är hur ofta de själva har sätts sig själva i karantän. Det visar att många tar ett stort eget ansvar, vilket är mycket positivt i hur smittan kan begränsas i landet.

Ändå finns så klart risken att corona kan få en stor påverkan på samhället om många blir smittade samtidigt. Hur det kommer att gå i Sverige beror till stor del hur sjukdomen utvecklas i omvärlden.

I hela världen har drygt 100 000 personer blivit coronasmittade. Den siffran är med all sannolikhet betydligt större. Vissa experter talar om att för varje person som har covid-19 finns det ytterligare två personer. Det innebär att dödligheten för sjukdomen, som i nuläget ligger på runt 3,4 procent utifrån 3 400 dödsfall, lär vara betydligt lägre. Vissa bedömare hävdar också att dödligheten för coronaviruset motsvarar den för den vanliga säsongsinfluensan. Skillnaden är dock att det inte finns någon som är immun mot coronaviruset, förutom de fåtal som har blivit friska igen.

Efter att Kina varit i centrum för rapporteringen av corona har nu fokus flyttats till andra delar av världen, och då inte minst Europa där Italien är det land som drabbats värst. Men läget tycks nu vara än allvarligare i Iran med ett snabbt ökande antal smittade och dödsfall den senaste veckan.

Kunskap, transparens och eget ansvar. Det är viktiga komponenter i hur Sverige för tillfället bekämpar coronaviruset. Det är tvärtemot hur man agerar i framför allt länder med auktoritära regimer som i Kina och Iran. Därför finns det ingen större anledning till oro för corona i Sverige. Men som vanligt manas till försiktighet, både vad gäller resor utomlands och hur man sköter sin hygien.

Skulle smittan få snabb spridning i omvärlden kan läget snabbt förändras i Sverige.